• nátha
    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Az édesítőszerek a szervezet ellen fordíthatják a bélbaktériumokat

Lapszemle 2021.06.29 Forrás: qubit.hu
Az édesítőszerek a szervezet ellen fordíthatják a bélbaktériumokat

Ezek az édesítőszerek az egyébként veszélytelen, az egészséges bélflórában nélkülözhetetlen baktériumokat is patogénné tehetik.

Azt már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a legnépszerűbb mesterséges édesítőszerek, így a szukralóz, a szacharin vagy az aszpartám megváltoztatják a bélrendszerben található baktériumok számát és összetételét, de a cambridge-i Anglia Ruskin Egyetem kutatói most azt is bebizonyították, hogy ezek az édesítőszerek az egyébként veszélytelen, az egészséges bélflórában nélkülözhetetlen baktériumokat is patogénné tehetik - írta a qubit.hu.

A cukormentes üdítőkben és más élelmiszerekben gyakran felhasznált édesítőszerek többek között az E. coli és az E. faecalis baktériumokban idézhetnek elő olyan változásokat, hogy azok megtámadják és elpusztítsák a bélfalakat szegélyező, úgynevezett Caco-2 hámsejteket. A véráramba így bejutó baktériumok vérmérgezést (vagyis szepszist) okozhatnak, de esetenként a májban, a nyirokcsomókban vagy a lépben is felgyülemlenek, ami számos fertőzés kiváltója lehet, és sokszervi elégtelenségekhez is vezethet.

Az International Journal of Molecular Sciences folyóiratban publikált tanulmány szerint már akár két doboz édesítőszeres üdítő fogyasztása jelentősen növeli az E. coli és az E. faecalis tapadását a bélsejtekhez. A folyamat hatására olyan biofilmek (mikroorganizmusok összetapadt sejtjeiből álló hártyák) jönnek létre a bélfalakon, amelyek ellenállóbak az antimikrobiális kezelésekkel, például az antibiotikumokkal szemben, így növelhetik a fertőzések és a betegségek kialakulásának esélyét. Továbbiak a cikkben