• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az egész tudományos közösség a járvány megállításán dolgozik

Lapszemle 2020.07.09 Forrás: magyarhirlap.hu
Az egész tudományos közösség a járvány megállításán dolgozik

Egyelőre csak egyetlen olyan gyógyszer létezik, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban és Európában is törzskönyveztek a koronavírus ellen.

Az új koronavírus elleni gyógyszer kifejlesztésére idén már valószínűleg nem lesz elég idő, de rendelkezésre állnak olyan, már engedélyezett tabletták, amelyek alkalmasak lehetnek a megbetegedés bizonyos szakaszai­ban az emberek megmentésére – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója.

– A közvéleményt különösen izgató kérdés, hogy mikor lehet ellenszerünk a koronavírusra. Lehet, hogy akár még ebben az évben?

– Erre a kérdésre nem lehet egyszerű igennel vagy nemmel felelni. Ha úgy tesszük fel, hogy lesz-e az alapjaitól kezdve teljesen újonnan kifejlesztett gyógyszer a koronavírus ellen, akkor a válasz az, hogy idén minden valószínűség szerint már nem. Annak ellenére sem, hogy világszerte gőzerővel zajlanak a kutatások. A tudományos közösség azon dolgozik, hogy a járványt megállítsa. Egy új gyógyszer kifejlesztéséhez azonban minimum két-három év kell. Ha a kérdés arra irányul, van-e olyan, már engedélyezett és patikában kapható készítmény, amely alkalmas lehet a betegség különböző – vagy adott – fázisaiban szenvedő emberek kezelésére, akkor a válasz igen. Emellett pedig fontos az oltás is.

– Mi a különbség az oltás és a gyógyszer között?

– Az előbbit kissé egyszerűbb elkészíteni. Oltáskutatások világszerte és idehaza is zajlanak. Az angliai, oxfordi eredmények biztatók, de erről most még nehéz felelősséggel többet mondani. Ami viszont jó hír, hogy ez gyorsabb folyamat, mint a gyógyszerfejlesztés.

– Miért gyorsabb?

– Nem teljesen új gyógyszert kell kifejleszteni, hanem csak a probléma egyes elemeire kell koncentrálni. Ha minden gördülékenyen zajlik, akkor egy év elég a megalkotására. Az már más kérdés, mikor lehet belőle tömeges gyártásra alkalmas változat. (...)

– Más téma, de sokakat érinthet: július elsejétől eltűntek a patikák polcairól a homeopátiás szerek. Mi áll ennek hátterében?

– Tavaly január elsején lépett életbe egy hazai törvénymódosítás, amely a korábbinál szigorúbb feltételeket hozott a homeopátiás készítményekkel kapcsolatban. Eredetileg egy év átmeneti időt engedett, és ebből lett végül másfél év. A szabályozás célja az volt, hogy a betegek akkor, amikor a patikában bizonyos kórképekre hatékony homeopátiás készítményt vásárolnak, biztosak lehessenek abban, hogy megfelelő minőségű és alaposan bevizsgált gyógyszert kapnak a pénzükért. A friss előírások szerint azok a készítmények, amelyek úgynevezett indikációval bírnak, azaz valamilyen meghatározott betegségre, kórra, állapotra vonatkoztatva ígérnek segítséget, a jövőben csak akkor forgalmazhatók, ha megfelelnek a megfelelő európai uniós irányelvnek. Vagyis július elsejétől pontosan ugyanolyan feltételrendszer vonatkozik rájuk, mint a mai modern gyógyszerekre. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink