• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az egészségértés fejlesztése az aktív felnőtt lakosság körében

Lapszemle 2023.03.03 Forrás: betegfókusz.blog.hu
Az egészségértés fejlesztése az aktív felnőtt lakosság körében

A rendszeres testmozgást ösztönző applikációkon túl vannak más fókuszú, komolyabb, egyes betegségek kezelésében segítséget nyújtó alkalmazások is.

Azok, akik fejlett egészségtudattal rendelkeznek, odafigyelnek a betegségek megelőzésére, értik és megfelelő módon használják az orvosi és egészségügyi információkat, valószínűleg ritkábban és idősebb korban lesznek betegek. Ez nem csak az egészségügyi ellátórendszernek, hanem a lakosságnak is jó, hiszen a végeredmény egy sokkal egészségesebb és egészségtudatosabb társadalom. Nézzünk meg néhány példát arra vonatkozóan, milyen lehetőségeink vannak az aktív felnőtt lakosság egészségtudatosságának elmélyítésére! - gyűjtött csokorba néhány megoldást a bete3gfókusz.blog.hu.

Az egyre népszerűbb fitneszalkalmazások egy része a testsúlyt, a kalóriabevitelt, valamint azt is figyeli, hogy a bevitt kalóriát mennyi idő alatt sikerül ledolgozni (például a MyFitnessPal). Ugyanakkor találunk olyanokat is, amelyek konkrét edzésterveket biztosítanak, mint amilyen a The Johnson & Johnson Official 7 Minute Workout – hogy csak egyet említsünk a sok közül. A futást, ezáltal pedig a rendszeres testmozgást népszerűsítő alkalmazásokból valóban Dunát lehetne rekeszteni, de találunk közöttük olyanokat, amelyek valamilyen extra funkciójuk miatt kitűnnek a tömegből. A Spotify vagy a RockMyRun a mozgásunk tempójához igazítja a zenelistánkat, a Charity Miles-szal minden megtett mérfölddel adományt gyűjthetünk a rászorulóknak, a Strava appjával pedig nem csak versenyezhetünk a többiekkel, de segítségével közösséget is szervezhetünk.

A rendszeres testmozgást ösztönző applikációkon túl vannak más fókuszú, komolyabb, egyes betegségek kezelésében segítséget nyújtó alkalmazások is. Számos ingyenesen letölthető app érhető el például cukorbetegeknek, amelyek segítenek a megfelelő étrend kialakításában, naplóként is funkcionálnak, összekötnek más diabéteszesekkel, figyelik a vércukorszintet, vérnyomást, testsúlyt és koleszterinszintet, valamint segítenek megérteni magát a betegséget, és tippeket adnak a könnyedebb kezeléshez. Az asztmás megbetegedésben szenvedőkre is gondoltak: a WristOx2 például egy véroxigén- és pulzusmérő, hiszen az ő esetükben sokkal nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri panaszoknak, valamint a krónikus obstruktív légúti betegségnek.

Az internetes csatlakozásnak és a megemelt memóriakapacitásnak köszönhetően a készülék igazi életmentőnek bizonyulhat, nemcsak a kórházakban, hanem az otthonokban is. A Valedo egy gamifikációs technológiára épített megoldás derékfájdalomtól szenvedők részére. A játékosítás segítségével a felhasználók különféle kímélő tornagyakorlatokat végezhetnek, miközben az adatokat a rendszer a digitális adattároló felhőbe továbbítja, ahol ezek az információk a kezelőorvosok számára könnyen elérhető és elemezhető adathalmazzá tömörülnek. Továbbiak a teljes bejegyzésben

Legolvasottabb cikkeink