• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A pénzük harmadát már magánorvosra költötték a pénztártagok

Lapszemle 2023.03.03 Forrás: 24.hu
A pénzük harmadát már magánorvosra költötték a pénztártagok

Gyógyszer vételárának támogatására 25,7 milliárd forint ment el tavaly, a második leggyakoribb felhasználási mód a magánorvosi ellátás kifizetése.

Rekord összeget fizettek be a magyarok az egészségpénztárakba, a taglétszám is szépen emelkedett. Tízből négy forintot még mindig a patikákban költenek el az egészségkártyákról a magyarok, az egyenleg harmada pedig a magánrendeléseken fogy el - írta a 24.hu.

A válságos évben is jól teljesítettek a hazai egészség- és önsegélyező pénztárak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint szépen gyarapodott a taglétszámuk, az év végén már elérte az 1,0685 millió főt, ez 13,5 ezerrel több, mint 2021 végén volt. Voltak persze kilépések és egyéb okból megszüntetett számlák, hiszen a tartósan nem fizető, nullás egyenlegű tagokat a pénztárak kiléptethetik, de az újonnan belépők többen voltak.

A tagdíjfizetés is fellendült, meghaladta az 59 milliárd forintot tavaly, ami 20 százalékos növekedés 2021-hez képest és történelmi csúcsnak számít.Az egészségpénztárak indulásakor még a munkáltatói befizetések voltak a meghatározóak, azóta fordult a kocka, 2022-ben már a tagok fizették be a díjak több mint 86 százalékát, csaknem 51 milliárd forintot. A tagok befizetése kiugró mértékben, csaknem 24 százalékkal nőtt egy év alatt, de a munkáltatók is hozzájárultak 8,1 milliárd forinttal az egyenlegekhez. Ez hasonló mértékű befizetés, mint 2021-ben.

Mivel a 2021-es adóév után a gyereket nevelő családok visszakapták a személyi-jövedelemadójuk (szja) döntő részét, sok esetben a teljes összegét, a pénztárakba visszakerült szja-visszatérítés csökkent tavaly, nem érte el a 9,5 milliárd forintot. 2021-ben a 2020-as adóév után még több mint 10 milliárd forinttal nőtt az egészségpénztárak számláin az egyenleg.

Nem csak a befizetések ugrottak meg tavaly, de a kifizetések is. A teljes összeg meghaladta a 65 milliárd forintot, ez 9 százalékos növekedés 2021-hez képest. A magas infláció tükrében mindez érthető, vélhetően a gyógyszerek, orvosi ellátások ára is emelkedett tavaly. További adatok a teljes cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink