• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Az egészségkutatás az adatainkra megy

Lapszemle 2020.08.03 Forrás: Computerworld
Az egészségkutatás az adatainkra megy

Mára a klinikai költések 40 százalékát, 2024-re az előrejelzések szerint a teljes gyógyszerpiac 20 százalékát onkológiai gyógyszerek teszik ki.

Nem a véletlen műve, hogy miközben az országba ezrével érkeztek külföldről lélegeztető- és légzést segítő gépek, három hazai egyetem is kormánytámogatást kapott ilyen berendezések kifejlesztésére, és az sem, hogy techcégek és gyógyszergyárak versengenek a betegekért, de legalábbis az adataikért - írja a computerworld.hu.

...

Mióta világ a világ, az emberiség nem áldozott még annyi energiát egyetlen téma, az új típusú koronavírus kutatására. Az azonban az orvostudomány sok-sok más, apróbb és nagyobb felfedezésének köszönhető, hogy mára a fejlett országokban a legégetőbb kérdések közé került a társadalom elöregedése, ami miatt egyre több pénz áramlik a gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, egészségmegőrző megoldásokat előállító, élettudományokkal foglalkozó vállalkozásokhoz. Elképesztően nagy összegekről van szó: a Deloitte felmérése szerint gyógyászati eszközökre 2018-ban világszerte 425,5 milliárd dollárt fordítottak a betegek, 2025-re ez a szám elérheti a 612,7 milliárd dollárt.

A leggyakoribb halálokok közé tartoznak a daganatos megbetegedések; mára a klinikai költések 40 százalékát, 2024-re az előrejelzések szerint a teljes gyógyszerpiac 20 százalékát onkológiai gyógyszerek teszik ki. Ha egy-egy hatóanyag hatásosságát a kutatás során a jelenleginél csak 10 százalékkal pontosabban meg lehetne becsülni, az dollármilliárdokban mérhető megtakarítást jelentene a gyártók számára.

Itt most nem a kemoterápia során első körben alkalmazott széles spektrumú infúziós szerekről, hanem adott genetikai mutációk ellen célzottan bevethető, vagy az immunrendszert a tumor ellen aktivizáló, a beteg várható élettartamát hónapokkal, olykor évekkel meghosszabbító gyógyszerekről van szó, amelyek egyhavi adagja betegenként millió forintos kiadás.

Magától értetődik, hogy az olcsósítás a betegnek is érdeke, különösen olyan országokban, amelyekben a kezelés költsége többé-kevésbé az ő vállát nyomja, s így a diagnózis felállításától számított néhány hónapon vagy éven belül simán felélheti a tartalékait, majd fizetésképtelenné válhat.

Nem véletlenül bukkantak fel a színen olyan startupok és óriáscégek, amelyek felfedezték maguknak az egészségügyben, azon belül például a betegadatok - patológiai jelentések, kórházi feljegyzések - strukturálatlan adatbázisainak feldolgozásában rejlő üzleti lehetőségeket. Meglehet, ha elnyerik a bizalmunkat, még életünkben rendelkezhetünk majd arról, hogy felajánljuk vagy eladjuk nekik az adatainkat.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink