• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az egészségügy kényszerű forradalma

Lapszemle 2020.05.07 Forrás: Computerworld
Az egészségügy kényszerű forradalma

Robbanásszerűen nő az egészségügyi rendszerekben kezelt adatmennyiség, s ezzel párhuzamosan az adatok kompromittálódásának veszélye is.

Csak a tavalyi év első felében mintegy 4,5 milliárd euró kockázati tőke áramlott globálisan a digitális egészségügybe, és számos új szereplő érkezett az ágazatba többek között a keletkező hatalmas adatmennyiség feldolgozásának szándékával. Elkerülhetetlennek tűnik a földcsuszamlás a konzervatívnak ismert beteggondozásban, írja a Computerworld.

Robbanásszerűen nő az egészségügyi rendszerekben kezelt adatmennyiség, s ezzel párhuzamosan az adatok kompromittálódásának veszélye is. A Dell Technologies márciusban megjelent globális jelentése (Global Data Protection Index) arra az eredményre jutott, hogy a magán- és közegészségügyben dolgozó informatikusok, akik gyakran a kihívásoknak megfelelni nem képes adatvédelmi megoldásokkal kénytelenek dolgozni, riasztóan sok rendszerleállással, adatvesztéssel találkoztak, nem szólva a külső támadások megszaporodásáról. Csak a megkérdezettek egyharmada vélte úgy, hogy csapata képes megbízhatóan helyreállítani minden üzletkritikus adatot.

Túllépve az öröklött rendszereken a Dell Technologies szakértői olyan jövőt képzelnek el, amelyben az emberek, a készülékek, az adatok, az elemzések és alkalmazások közötti interakciók gyorsabbak és pontosabbak lesznek, sőt a páciensek otthon is részesülhetnek kontrollvizsgálatban, egészségügyi adataikat maguk frissíthetik, s végeredményben csökken mind a szövődmények száma, mind a betegellátás költsége. Bár a Connected Health a mobilegészségügy (mHealth) és a telemedicina területén szerzett évtizedes tapasztalatokra épül, az intelligens szenzorokat, készülékeket, szoftvereket és hálózatokat összekapcsoló IoT lesz a motorja, rövidesen 5G hálózatokon.

Mindez annyira közeli jövő, hogy a MarketResearch.com szerint a dolgok internetének egészségügyi szelete év végéig elérheti a 117 milliárd dollárt, a mobil-egészségügyi szegmens súlyának (59,15 milliárd dollár) közel kétszeresét. Erre a meglehetősen viharos tempóra a jelenlegi helyzet mellett az elöregedő népesség és a gyakori krónikus betegségek ellátásának elszabaduló költségei ösztönözhetik a kormányokat és az egészségügyi intézményeket.

Óriási számítási kapacitás szükséges annak az irtózatos mennyiségű adatnak a feldolgozásához, amellyel az egészségügyi rendszereknek ma és holnap meg kell birkózniuk a betegadat-feldolgozástól kezdve a genomszekvenálásig.

Legolvasottabb cikkeink