• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az egészségügy már a saját bőrén érzi a betegszámok növekedését

Lapszemle 2021.02.20 Forrás: hvg.hu
 Az egészségügy már a saját bőrén érzi a betegszámok növekedését

Sokkal veszélyesebb fordulat jöhet azonban március elejétől, amikor életbe lép az új egészségügyi szolgálati jogviszony.

A koronavírus újrabb hullámának felívelő szakaszában vagyunk. Az egészségügy már a saját bőrén érzi a betegszámok növekedését, az első hullám mintaállamai estek el a vírustól, miközben továbbra sincs más lehetőség, mint maszkot viselni és várni az oltásra - írta a hvg.hu. Bár a kormány januárban még azt kommunikálta, a harmadik hullám elkerülhető lehet, ha beoltatjuk magunkat, az új variánsok megjelenése és az akadozó vakcinaszállítás miatt elkerülhetetlen volt, hogy nálunk is elkezdjen romlani a helyzet.

“Látványosan emelkedett a betegek száma, lassan ugyanott tartunk, ahol ősszel” – spekulált a hvg.hu-nak egy budapesti kórház szakápolója. Hozzátette, hogy a mostani felívelés sokkal gyorsabb volt, mint az őszi. “Akkor először a fiatalabbak jöttek, aztán az idősebb, súlyosabb esetek. Most pedig szó szerint ömlenek be az emberek súlyos tünetekkel, magas lázzal. Közben jönnek azok is, akik már átestek a betegségen, de nagyon legyengült a szervezetük. És mindezek mellé a sürgősségi ellátásra is érkeznek nem covidos tünetekkel. A sürgősségi betegellátás elképesztő terhelés előtt áll” – tette hozzá. Szerinte érdemes azt is figyelembe venni, hogy a fertőzésszámok emelkedésével szinte azonos ütemben növekszik egy kis időbeli csúszással a kórházi telítettség emelkedése és a halálos esetek száma is.

“A betegszám és a súlyos betegek száma is érezhetően emelkedik, és sajnos újra sok a a coviddal kapcsolatos haláleset is a kórházban. Újra telnek meg a kiürített termek, pedig decemberben még az sem tűnt lehetetlennek, hogy visszakapják őket az ott eredetileg működő osztályok” – mondta egy vidéki kórház orvosa. Hozzáteszi, hogy ők közben megkezdték a szociális otthonok második körös oltását is oltócsapatokkal a környéken. “Szállingóznak is páran, de a tömeges oltás nálunk még nem indult el.”

“Nálunk is folyamatosan és gyorsan nő a betegszám. Az őszi telítettséget még nem értük el. Még”– hangsúlyozza egy budapesti kórház főorvosa. Szerinte egyértelműen az új mutáció megjelenésére vezethető vissza az emelkedés, ám a terjedés mértékéről nem tudott pontos információkat mondani.

“Szét vagyunk hajtva, idegileg is ki vagyunk már merülve. Rengeteg az új beteg, 20-23 fekvőbetegre vagyunk ápolók ketten. Plusz a gyógyszerezés, plusz áthelyezés, adminisztráció, etetés, mosdatás” – számolt be a részletekről a hvg.hu-nak egy vidéki kórház ápolója. Bonyolítja a helyzetüket a mátrix, vagyis a Sürgősségi Betegellátó Covid Matrix Osztály. Most ugyanis szinte mindenki ide érkezik, azok is, akik baleseti sérültek, de tisztázni kell, hogy fertőzöttként kell-e őket ellátni, vagy nem.

Nem az ágyak száma a legnagyobb baj - további részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink