• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az egészségügyiek oltásától a felkészülésig: úton a 4. hullám felé

Lapszemle 2021.07.20 Forrás: medicalonline.hu
Az egészségügyiek oltásától a felkészülésig: úton a 4. hullám felé

A negyedik hullám még nem ért ide, de az újabb „járványkampány” már elindult.

Miközben a Növekedés.hu a minap azt írta, hogy az egészségügyiek átoltottságára vonatkozó adatokat most összegzik a hatóságok, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hetente jelenti az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központjának (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), hogy hányan, és milyen oltást kaptak meg hazánkban. Külön gyűjtik a 80 év felettiek adatait, és az egészségügyben dolgozókét; ez utóbbiba nemcsak az orvosok és ápolók, hanem valamennyi, az ellátó helyeken foglalkoztatott beleszámít - írta a medicalonline.hu.

Az NNK a 14. hét óta (április 5-11) 100 százalékos átoltottságot jelent az egészségügyben dolgozókra vonatkozóan, mind az első, mind a második dózist illetően. Ennek ellentmond, hogy a részletesebb adatokat lekérdezve kiderül: július 16-án több mint 199 ezren már átestek a teljes immunizáláson, míg valamivel több mint 224 ezren kaptak első adagot a Covid-vakcinából az egészségügyi szolgáltatóknál dolgozók közül.

Hogy mi az oka annak, hogy nem megfelelő minőségű adatszolgáltatás történik az ECDC felé, azt egyelőre nem tudni, de míg a még be nem oltott 60 év felettiek arányáról pontos számokat közöl a kormány, addig arra, hogy az egészségügyiek közül hányan kérték a vakcinákat, szinte lehetetlen választ kapni, bár a Növekedés.hu szerint intézményenként eltérő, hogy az orvosok és ápolók mekkora hányada van beoltva koronavírus ellen. Van, ahol majdnem mindenki élt a lehetőséggel, másutt a dolgozók alig fele.

A 3. oltás ötlete olyan hirtelen jött, hogy a hatóságok fel sem tudtak készülni rá. Az NNK várhatóan majd csak ezután készíti el a vonatkozó oltási protokollt, hogy a háziorvosok és az oltópontokra beosztottak augusztus 1-jétől – addig már két hét sincs! – dönteni tudjanak arról, hogy kinek milyen vakcina adható. Az NNK-nak egyébként rendeletbe foglalt feladata a védőoltási módszertani levelek kiadása, amit akár évente többször is frissíthet, ebben valamennyi kötelező és választható oltás protokollja elérhető (kellene legyen).

A Covid-vakcinák alkalmazása körül még mindig túl sok a kérdőjel, azaz nem ismerjük a védelem időtartamát, és azt sem, hogy az oltást követően az oltottak mekkora hányada nem lesz védett egyáltalán. Nem tudjuk, hogy az oltás megakadályozza-e a vírus továbbadását, és a vakcina által nyújtott immunitás sem örökre szól, a vírus mutációi elleni védettség pedig egy-egy vakcinával nem védhető ki.  A harmadik oltásról egyelőre csak evidenciák állnak rendelkezésre, nemzetközi ajánlás sem született. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink