• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az egészségügynek jelentős a hatása az egészségünkre

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Az ellenzék gyenge hatásfokkal tudja tematizálni az egészségügy helyzetét.

A statisztikák szerint rengeteg magyar hal bele megelőzhető vagy kezelhető betegségekbe, ennek ellenére Magyarország egyre kevesebbet költ egészségügyi kiadásokra, és átfogó reformokra sincs kilátás – egyebek között ez hangzott el azon a konferencián, amelyen szakértők és civil szervezetek képviselői elemezték a magyar egészségügy kétségbeejtő helyzetét, írja a hvg.hu portál.

És mit tesz a politikai, hogy megoldja ezeket a bajokat? A Political Capital elemzése szerint a politikai szereplők csak részleges válaszokat adnak az egészségügy egyre súlyosbodó problémáira, jelentős reformra nincs esély. Kormányoldalon az a legfőbb törekvés, hogy háttérbe szorítsák az egészségügy témáját, ez is magyarázza, hogy miért nincs önálló minisztériuma a területnek. Az ellenzéki pártok azonban gyenge hatásfokkal tudják tematizálni az egészségügy helyzetét, maximum kritikára, reakcióra futja erejükből, de nincs saját álláspontjuk, és kevés szakpolitikus van, magyarázta a Political Capital elemzője.

Kollányi Zsófia, az ELTE Egészségpolitika és Egészség-gazdaságtan Tanszékének adjunktusa előadásában arra mutatott rá, hogy nemcsak a magyar egészségügy működik rosszul, hanem a magyarok – ahogy látni fogjuk, tragikus – egészségügyi állapota is probléma.

Az, hogy kinek milyen az életmódja, fizikai életkörnyezete, milyen a hozzáférése az egészségügyhöz, az alapvetően a társadalmi struktúrában betöltött pozíciójából fakad Kollányi szerint, ugyanakkor cáfolta azt a sokszor hangoztatott véleményt, miszerint az egészségügynek minimális hatása van a magyar társadalom egészségügyi helyzetére. Szerinte ez a 60-70-es években volt igaz, amikor nem mentek végbe forradalmi változások az egészségügyben. Most hasonló folyamatok zajlanak, mint a 20. század elején, amikor hatalmas fejlődés volt megfigyelhető, például megjelentek a védőoltások és az antibiotikumok. Különbség viszont, hogy az új módszerek, gyógyszerek nem feltétlenül olcsók. Például sok daganatos megbetegedés papíron már gyógyítható, de a személyre szabott gyógyszerek kifejlesztése aránytalanul drága lenne.

Kollányi szerint elsősorban ettől a három tényezőtől függ a magyarok egészségügyi helyzete: iskolázottság, foglalkoztatás, szegénység és kirekesztettség.

A tudósítás második része is a hvg.hu portálon olvasható.