• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az egyedi gyógyszerelés betegbiztonsági előnyei

Lapszemle Forrás: pharmaonline.hu

Nagy betegforgalom mellett javasolt a kórházi gyógyszerelés automatizálása.


A leggyakoribb gyógyszerelési problémák, a hatástani csoporton belüli duplikációk és a túldozírozások többsége kivédhető az automata gyógyszerosztó (multidose) rendszerek fenntartásával, ám jelenleg csupán három hazai intézményben folyik szoftverrel is alátámasztott egyedi gyógyszerelés - írja a PharmaOnline.

A fekvőbeteg-ellátók többségében a gyógyszerelés áttekintése és támogatása a kórházi gyógyszerészek részéről – leginkább a személyi feltételek hiányában – vagy nem történik meg, vagy nagyon eltérő – mondta dr. Higyisán Ilona, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház intézetvezető főgyógyszerésze a 41. NEVES betegbiztonsági fórumon, ahol az uniós EFOP forrásból támogatott – a közép-magyarországi régió tekintetében központi támogatással is megerősített – betegbiztonsági programokról számoltak be a szakemberek.

2016-ban mindössze hét kórházban alkalmaztak egyedi gyógyszerelést, ezek közül négy intézményben lázlapról, háromban pedig szoftveres háttérrel gyógyszerelték a betegeket. Az infotechnológia segítségével nagy biztonsággal kivédhetőek a gyógyszerelésből eredő nemkívánatos események, hiszen a betegek névre szóló terápiája jobban dokumentálható, a rendszerben minden lépés rögzíthető és ellenőrizhető. Bár az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) elvben lehetőséget adhatna minderre, mint Higyisán Ilona fogalmazott: „a kórházi gyógyszeres terápia dokumentálása nincs tisztázva november 1-je után".

Saját tapasztalatairól elmondta, hogy a személyre szabott gyógyszerelést biztosító automatizált rendszerük segítségével szeptemberben több mint 230 ezer tablettát és kapszulát adtak ki, a közel 700 ágyon – a rövid ápolási idejű osztályok kivételével – három gyógyszerész és hat szakasszisztens végzi a gyógyszerelést. A injekciókat, tapaszokat, kis térfogatú gyógyszeres infúziókat is személyre szabottan, egyedi szignálással, ám manuálisan osztják.

A multidose rendszerek hátránya lehet – a megnövekedő humán-erőforrásigény mellett – hogy meglehetősen drágák, és fenntartásuk sem olcsó. Ha a gyógyszerek külleme, nagysága változik, egy-egy gyógyszeradagoló kazetta cseréje 70-80 ezer forint lehet, azonban a nagy betegszámmal dolgozó intézményeknek mindenképpen javasolt a beszerzésük.

Legolvasottabb cikkeink