• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az első digitális bennszülött főigazgató vagyok

Lapszemle 2019.11.04 Forrás: csalad.hu
Az első digitális bennszülött főigazgató vagyok

Az oktatásra is nagyobb hangsúlyt fektetünk, mire kiérünk,  a közelben lévők közül sokszor egy civil már mellkaskompressziót végez.

Noha még csak 36 éves, már 3 éve vezeti az Országos Mentőszolgálatot dr. Csató Gábor, aki minden idők legfiatalabb felsővezetője az egészségügyben. Vezetése alatt lett a szolgálat családbarát munkahely, erősítette a kommunikációt, rendkívül népszerű kisfilmekkel tanítják a lakosságot. A család.hu készített interjút a főigazgatóval.

Nem sok minden derül ki önről a közösségi oldalán, de az igen, hogy van két kis „Picasso-modell” a családban.

– Igen, két gyermekem van, ők mosolyognak a Picasso aláírású borítóképemen. A fiam most lesz 9 éves, a lányom pedig 6. Néha, például a nyári szünetben egy-egy alkalommal az irodámban töltenek pár órát, ezeket mind ők készítették, csupa mentőautós rajz.

Nemcsak gyermekrajzok színesítik az irodáját, van itt bűvöskocka, víziló, maci és sok-sok autómodell.

– Örülök, hogy ezeket észrevette, mert mindez a mentőszolgálat sokszínűségét mutatja. Mi vagyunk az ország egyik legrégebbi egészségügyi szervezete. Az OMSZ most 71 éves, de 132 éve létezik a magyar mentésügy. A Rubik-kocka számomra egy olyan ikonikus jelkép, amely a szervezetet szimbolizálja. Sokat kell állítgatni, forgatni, variálni, hogy a végén a színek kiadják a homogén felületet. De ugyanígy képviseli a sokszínűséget is. A Mentő Maci a Református Szeretetszolgálaté, megváltozott munkaképességűek készítik, és egy éve minden gyermek kap egy ilyet a mentőben. Mentő Márton pedig a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat jelképe. A szervezet több mint 20 éve az együttműködő partnerünk, velük közösen végezzük a gyermekmentést. Budapesten gyerekrohamkocsit működtetnek, mi adjuk a személyzetet, ők pedig a speciális eszközparkot.

A családbarát szemlélet is az ön gondolkodását, újítását tükrözi?

– Vezetésem alatt kapta meg és idén immár harmadjára nyerte el a mentőszolgálat a Családbarát Munkahely címet, - ami azt is igazolja, hogy nemcsak egy fellángolás volt részünkről a változás, hanem elindultunk egy úton, amelyről nem tértünk le.

Pedig még laikusként is jól látszik, hogy nem lehet könnyű az éjjel, nappal, hétvégén, ünnepnapokon is dolgozó munkatársaknak családbarát munkahelyet létrehozni. Milyen újításokat vezettek be?

– Több mint 8 ezer mentődolgozónk van, ez 8 ezer családot jelent. Sok család több tagja is a mentőszolgálat alkalmazottja. Akár generációkon is átível a kötődés, nekem például a dédnagypapám volt mentős. De sok férj és feleség, apa és fia dolgozik együtt egy-egy állomáson, gyakran egymást váltva. Fontos, hogy amikor hazamennek a munkából, fel tudjanak töltődni. A nyári időszakban ezért Mentő Manó tábort szervezünk, hogy segítsünk abban a 10 hétben, amikor a szülőknek meg kell oldaniuk a gyerekek elhelyezését. A tábor első napjaiban úgynevezett egészségügyi kedvcsinálót szervezünk nekik. Megnézik a Mentőmúzeumot, apróbb elsősegélynyújtási ismereteket, lépéseket sajátítanak el. Mi biztosítjuk az Erzsébet-táborok egészségügyi ellátását, így evidens volt, hogy mentős gyerekek is üdülhessenek Zánkán vagy éppen Erdélyben. 65 millió forintért iskolakezdési támogatást adunk, ezzel több mint 3 ezer gyermeknek segítünk. Próbálunk nyitott és barátságos munkahely lenni nemcsak a kivonuló állomány, hanem a háttérben dolgozók számára is. Ha a munkakör engedi, akkor lehetőség van 6 órás munkára, rugalmas munkaidőre. Azon egyelőre gondolkodom, miként lehetne megvalósítani a home office-t. A teljes interjú itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink