• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Az első ember, aki igazoltan túlélte a halálos sercegő üszköt

Lapszemle 2023.10.02 Forrás: 444.hu
Az első ember, aki igazoltan túlélte a halálos sercegő üszköt

Míg az agresszív kórokozót eddig halálosnak tartották, a sikeres kezelés multidiszciplináris megközelítéssel lehetséges.

Egy ausztrál nő lett az első ember a világon, aki dokumentált túlélte a Clostridium chauvoei fertőzést, a baktérium általában a szarvasmarhák és juhok halálos betegségének, a sercegő üszöknek az okozója. A nő orvosai a héten a Medical Journal of Australiában tették közzé az esetet, részletezve a kórokozó sikeres kezelését, miután a másik két ismert, emberben előforduló eset (az egyik az USA-ban, a másik Japánban) végzetesnek bizonyult - számolt be róla a Guardien nyomán a 444.hu.

Dr. Ria Ko, a cikk vezető szerzője a sydney-i Prince of Wales Kórház fertőző betegségekben jártas orvosként dolgozott, amikor a 48 éves páciens tavaly többszervi elégtelenségtől szenvedve került kórházba. Rossz volt a mája és a veséje, illetve nagyon alacsony volt a vérnyomása. A nő azonnal intenzív osztályra került hasi fájdalommal, hasmenéssel, sokk jeleivel és lázzal. Ko vértenyésztési vizsgálatot végzett, és felfedezte, hogy a páciens vérében egy számára ismeretlen baktérium, a Clostridium chauvoei volt.

Azt nem tudták, hogyan kell kezelni a sercegő üszökben szenvedő embereket, de az állatorvosok ismerték a marhák és juhok kezelésének módjait. Az első héten a nő viszonylag gyorsan felépült, máj- és vesefunkciója javult az antibiotikumok és az oxigénterápia után, amivel a testszövetekbe jutó oxigén mennyiségét növelték. A hiperbár oxigénterápiát azért alkalmazták, mert vannak bizonyítékok a cukorbetegek lábfertőzésében gázgangrénát okozó Clostridium-fertőzés növekedésének korlátozására.

A beteget a kórházban töltött negyedik napon hazaengedték az intenzív osztályról, de a kilencedik napon visszatért a hasi fájdalma, és a CT-vizsgálat lyukat tárt fel a bélfalán, ami sürgős műtétet igényelt. A nőt két és fél héttel a műtét után hazaengedték a kórházból. Az akadémiai cikk szerint míg az agresszív kórokozót eddig halálosnak tartották, a sikeres kezelés multidiszciplináris megközelítéssel lehetséges. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink