Egyetlen húsvéti nagy lakomából és alkoholfogyasztásból lehet valakinek halálos hasnyálmirigy-gyulladása.
A Szike podcast legfrissebb adásában arról faggatták Szász Norbert belgyógyász- gasztroenterológust, a Gasztroklinika budai rendelőjének vezetőjét, Szabó Alexandra klinikai szakgyógyszerészt és Dobák Zita táplálkozástudományi szakembert, hogy az ünnepi trakták utáni öngyógyszerelésnek mik a következményei.
Szász Norbert elmondta: ha csak a tünetei alapján próbál a páciens a világhálón keresni gyors megoldást hirtelen jelentkező gyomortáji fájdalmaira, akkor annak komolyabb következményei is lehetnek. Az internet nagyon sok olyan készítményt ajánlhat, amit csak bizonyos ideig vagy más terápiák mellett nem tanácsos bevenni. Még egy orvosnak sem egyszerű dönteni arról, hogy egy-egy markáns tünet hátterében súlyos betegség vagy csak egy kis túlzott savtermelés áll. A mellkasi fájdalom éppúgy jelezhet gyomor problémát, mint szívinfarktust.
Arra a kérdésre, hogyan lehet baj nélkül megúszni a gyomorbajokat a húsvéti vendégjárás alatt, Dobák Zita dietetikus azt ajánlotta: a túlevést lenne jó megelőzni. A húsvéti hagyományos élelmiszerek – füstölt sonka, alkoholos italok – a túlzott gyomorsav termelődéssel küzdőknek (refluxos betegek) fölerősítik a tüneteiket. Ha valaki nagyon szereti a sonkát, akkor egy-egy szeletet, zöldségekkel vagy kovászos kenyerekkel büntetlenül ehet. Szerinte a legfontosabb, hogy senki ne ájulásig egyen, amire aztán rátölt egy kis pálinkát vagy kis szódabikarbónás vizet. A mértéktelenség könnyen oda vezet, hogy az ünnep után föl kell keresni az orvost, a dietetikust és a gyógyszerészt.
„Egyetlen nagy húsvéti lakomából és egy kis alkohol fogyasztásból lehet valakinek hasnyálmirigy gyulladása is” – figyelmeztetett Szász Norbert – aki szerint ez az egyik legveszélyesebb betegség, amivel így húsvét után a gyakorlatban találkoznak a gasztroenterológusok.
További részletek a nepszava.hu-n.