• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az emberi szervezet újabb részletei tárulnak fel

Lapszemle 2023.04.06 Forrás: MedicalOnline
Az emberi szervezet újabb részletei tárulnak fel

Nagy technológiai áttörés az az új eljárás, amely egy kvantumtechnológiai fejlesztés eredménye: a fotonszámláló detektor.

Transzformáció zajlik a medicinában is a mesterséges intelligencia és az új technológiák hatására, kiváltképp így van ez a képalkotó eljárások esetében, ahol rendkívül dinamikusan változik a többi közt az is, hogy mit és mennyire jól látnak a radiológusok, írja a MedicalOnline. A lap dr. Maurovich Horvat Pállal, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika igazgatójával készített interjút. 

Medical Online: Nagyjából egy évvel ezelőtt egy új eljárással működő CT-t telepítettek a Semmelweis Egyetemre a világon telepített 25 gép egyikeként. Mit tud pontosan ez a gép a korábbiakhoz képest?

Maurovich Horvat Pál: A képalkotás talán az egyik leggyorsabban fejlődő része a medicinának. Az egyetemen egy éve telepített új photon-counting (fotonszámláló) CT valóban egyedülálló berendezés Magyarországon és a régióban is, és jól szemlélteti azt a mérnöki teljesítményt, amely lezajlott a képalkotó berendezések területén az utóbbi időben. 2005 környékén vált elérhetővé a többszeletes képalkotás. Az első CT-berendezések 4 és a 16 szeletes CT-k voltak, ezek már kellő pontossággal, térbeli és időbeli felbontással tudtak lefényképezni egy mozgó szervet, pl. a szívet ahhoz, hogy abból diagnosztikus információt kapjunk. A szelet azt jelenti, hogy hány réteg felvételt készít a gép egy körbeforgással. Kezdetben egy szelet 1 mm-es felbontású volt, majd eljutottunk a 0,6 – 0,8 mm-es szeletvastagságig, ez volt az a térbeli felbontás, ami az elmúlt 20 évben elérhető volt. Itt két lépésben alakul át a röntgenfoton elektromos jellé az energiaintegráló detektornak köszönhetően, mert először a röntgenfoton fényvillanássá alakul, ezt egy fotódióda érzékeli, és ebből lesz az elektromos jel. 

Ehhez képest jelent nagy technológiai áttörést az az új eljárás, amely egy kvantumtechnológiai fejlesztés eredménye: a fotonszámláló detektor. Az itt alkalmazott, gépbe épített detektorpanel egyesével képes a röntgenfotonokat számolni, vagyis másodpercenként több százmillió fotont számol négyzetmilliméterenként. A röntgenfoton egy lépésben alakul elektromos jellé ebben az új típusú detektorban, szemben az előbb említett, hagyományos technológiájú CT-k esetében, ahol ez két lépésben történik. Valószínűleg 10 év múlva az összes CT-nek ilyen detektora lesz.

MO.: Mit jelent ez a technológiai fejlesztés a betegek oldaláról?

M-H. P.: Praktikusan ez egy olyan előrelépés, mint amikor a fekete-fehér televíziót cseréltük le színes készülékekre. Ez a színes fotográfia, vagyis nem csak az intenzitását tudjuk detektálni a röntgenfotonoknak, hanem a spektrumát is, a színeket. Tudjuk számolni és osztályozni is őket. Ez a beteg számára azt jelenti, hogy sokkal kisebb sugárdózissal tudunk dolgozni és sokkal jobb felbontású képet tudunk készíteni. Említettem korábban, hogy az elmúlt 15 évben a CT-képek felbontása praktikusan nem változott. Most van egy áttörés, mert itt le tudunk menni 0,1 mm felbontásig, vagyis olyan betegeket is meg tudunk CT-vel vizsgálni, akiket eddig nem tudtunk, olyan pici erekbe is be tudunk nézni, ahova korábban nem volt lehetőségünk.

A teljes interjú a medicalonline.hu portálon olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink