A paprika a szív-érkoszorú már ismert védelmezésén túl rendkívül erős, tumor elleni hatással is bír.
Egy közelmúltban készült olasz tanulmány kimutatta, hogy a kapszaicinnek, egy alkaloidának, amelyet a paprikafélék tartalmaznak, és felelős az erős piros paprikára jellemző „forró érzésért", a szív-érkoszorú már ismert védelmezésén túl van egy rendkívül erős, tumor elleni hatása is. Ezt a hatást az immunmódosító, a gyulladás és daganatos sejtek burjánzását gátló, a védő proteinek létrejöttét segítő tevékenységével fejti ki – írja a Népszava – online.
A tanulmányban érintett daganatok sokfélék lehetnek: leukémia, vastagbélrák, tüdőrák, gyomor- és májrák, s végül a csontrák. Fontos a mértékletesség az erős paprika fogyasztásában is, de az biztos, hogy azoknak, akik szeretik a csípős ételeket, (vigyázat a nem természetes anyagokkal!) nagyobb esélyük van megvédeni szervezetüket ezektől a betegségektől.
Mi, magyarok, jó esélyekkel indulunk, hiszen néhány „nemzeti" eledelünk, a halászlé, a gulyás, a lecsó, sőt, a hagyományos pörkölt is az erős paprika után kiált – jegyzi meg a portál.