Akik esetében orvos diagnosztizálta az ételallergiát, 50 százalékkal kisebb eséllyel fertőződtek meg koronavírussal. Rájöttek, miért.
Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek által megrendelt kutatás 1400 amerikai háztartás négyezer tagját vizsgálta, az ételallergia mellett arra is kitérve, hogy az elhízottság, a magas BMI, az asztma és a 12 év alatti életkor, valamint a koronavírussal történő megfertőződés között milyen összefüggések figyelhetők meg. Azt találták, hogy azok, akik esetében orvos diagnosztizálta az ételallergiát, 50 százalékkal kisebb eséllyel fertőződtek meg koronavírussal, mint azok, akik nem allergiások semmilyen élelmiszerre, írja a MedicalXpress nyomán az Infostart.
Korábban feltételezték, hogy az allergiások azért kapják el ritkábban a betegséget, mert kevésbé jellemző rájuk, hogy házon kívül étkezzenek, így kitettségük kisebb, de a kutatók most arra jutottak, hogy ez alig valamivel kisebb kitettség, mint azoké, akiknél nem áll fenn ez az állapot.
Az allergiás állapotokra jellemző kettes típusú gyulladás csökkentheti az ACE2 receptor nevű fehérje szintjét a légúti sejtek felszínén: a koronavírus ezt a receptort használja a sejtekbe való bejutáshoz, így annak hiánya korlátozhatja a vírus fertőzési képességét.
Az asztma egyik leggyakoribb formája az allergiás asztma, amelyet többek közt pollenek, háziállatok és poratka válthat ki. Az allergiás asztmában szenvedőknél ugyanakkor a kutatás szerint nem csökkent a koronavírus-fertőzés kockázata, bár nem is nőtt. Az elhízás vagy a magas testtömegindex azonban megnövekedett kockázati tényezőt jelent, amit korábbi tanulmányok már feltételeztek.