• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyre hosszabb műtéti várólisták - mit lehetne tenni?

Lapszemle 2022.06.14 Forrás: atv.hu
Egyre hosszabb műtéti várólisták - mit lehetne tenni?

A Belügyminisztérium szerint a teljesítményfinanszírozás fokozatosan, várhatóan 2022 harmadik negyedévétől állítható vissza a kórházakban.

Térdprotézis-beültetésre több mint 10 ezer embernek van szüksége, a várakozási idő a hivatalos adatok szerint 246 nap. Csípőprotézisre nyolc és fél ezer ember vár 143 napig. Szürkehályog-műtétre 17 és fél ezer embernek lenne szüksége. Erre a hivatalos kimutatás szerint "csak" 62 napot kell várni. Hogy baj van, azt Pintér Sándor belügyminiszter is látja, aki az új Orbán-kormányban már az egészségügyért is felel. Parlamenti bizottsági meghallgatásán a többi közt egy új rendszer kiépítését hangsúlyozta.

Lénárd Rita, a Magyar Orvosdi Kamara alelnöke szerint a szerkezetátalakítás alapján kell egy regionális ellátást megszervezni. Olyan kórház kell, ami nem küldi tovább a beteget, hanem el tudja látni, ehhez centrumok kellenek. 

Ficzere Andrea visszautasítja azokat a hangokat, melyek szerint a hálapénz kivezetése és az átlagfinanszírozás visszavetette az orvosok műtéti kedvét. A MOK alelnöke azonban másképp látja.

"Jelen helyzetben az intézmények átlagfinanszírozást kapnak, ami egy adott összeg egy adott intézmény számára, akkor is, ha végez műtétet, akkor is, ha nemigen. Ez azt jelenti, hogy az intézmény nem érdekelt abban, hogy egy nagyobb teljesítményt adjon" - vélekedett Lénárd Rita. Mert ha túl sokat műt, vagyis túl sokat költ, tulajdonképpen a kórház adósságát növeli.  Ennek megakadályozására hozta létre még a negyedik Orbán-kormány a várólistacsökkentő 13,6 milliárd forintos csomagot.

A BM egészségügyért felelős új államtitkára, Takács Péter ugyan nem nyilatkozott a Heti Naplónak, de írásban elküldött kérdéseikre válaszolva a minisztérium sajtófőosztálya részletesen kifejtette, hogy 2022 végéig mire költhető ez a pénz. A BM leveléből az is kiderül, hogy a kórházak eddig a 13,6 milliárdnak csak kis részét hívták le. A Belügyminisztérium szerint a teljesítményfinanszírozás fokozatosan, várhatóan 2022 harmadik negyedévétől állítható vissza a fekvőbeteg-ellátó intézményekben.

Legolvasottabb cikkeink