Az upf elsősorban attól lesz upf, hogy az összetevőt annak érdekében és olyan eljárással használják, hogy nagyobb fogyasztásra ösztönözze a vásárlót.
Bár az E-számok figyelése kimondottan jól segíti a vásárlói tudatosságot vagy az egészséges életmódra való törekvést, megvannak a korlátai. Elég csak arra gondolni, hogy például a C-vitaminnak is van E-száma (300), márpedig konszenzus van arról, hogy annak fogyasztása előnyös (de legalábbis semmiképpen nem káros).
Az E-számokat ugyanis nem egészen arra találták ki, amire sokan használják. Ezek nem feltétlenül mondanak bármit is egészségügyi értelemben az anyagokról, eredetileg inkább arra szolgálnak, hogy egyszerűbb legyen a kommunikáció, ha mondjuk a dimetil-polisziloxánról (E900) akar értekezni az élelmiszeripar.
A NOVA besorolás viszont már a vásárlókat célozza, inkább az alapján osztályoz, hogy az ipar számára készült-e az a bizonyos adalék vagy sem - írta a G7.hu. Van otthon például fruktózszirupod, és rendszeresen azt használod cukor helyett, amikor főzöl? Az ipar nagyon sok esetben ezt teszi, és ez az, ami szerint upf-et, azaz ultrafeldolgozott élelmiszerek állít elő. Az upf ugyanis elsősorban attól lesz upf, hogy az összetevőt annak érdekében és olyan eljárással használják, hogy nagyobb fogyasztásra ösztönözze a vásárlót. Ez lehet akár természetes anyag is, ezúttal nem az a lényeg, hogy a szintetikus összetevőkre hívják fel a figyelmet, hanem a célt azonosítsák: egy olyan manipulálást, amely többletfogyasztásra sarkall.
Ugyanez vonatkozik a gyártási módszerekre és a profit maximalizására is. Utóbbi azért kiemelten fontos, mert arra mutat rá, hogy ez a rendszer megpróbálja a gazdasági szempontokat egyenrangú elemként beemelni a táplálkozástudományba. Az upf-nek ezért hangsúlyos ismertetőjegye, hogy az anyagválasztás, a gyártási módszer és a marketing is mind a fogyasztás növelésén keresztül igyekszik maximalizálni a profitot. Ez üzleti értelemben ugyan indokolt, nem kifogásolható, ennek ellenére egyre több tapasztalat mutatja azt, hogy az upf-ek (túlzott) fogyasztása elsősorban az elhízás, majd az abból fakadó problémák alapvető oka (lehet).
Továbbiak a teljes cikkben