• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Az idősek egészségnek megőrzése a cél

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Ősztől több ezer nyugdíjas kaphat segítséget életminősége javításához országszerte.

Magyarországon – az európai országokhoz hasonlóan – az egyik legjelentősebb társadalmi kihívás az elöregedés: a lakosság csaknem négy és fél százaléka, mintegy 430 ezer ember nyolcvan év feletti, és az előrejelzések szerint ez a szám 2050-ig a két és félszeresére nő. Az ebben rejlő problémakör nemcsak a szociálisan és egészségügyileg rászorulókat, hanem az idős korosztály túlnyomó többségét érinti, akik félnek az egészségromlástól, a bűncselekményektől és a magánytól. – Ezekre kínál komplex és hosszú távú megoldást az október elsején induló idősügyi program – mondta el a Magyar Időknek Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) idősek alapszolgáltatásainak fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa.

Mint mondta: a mostani program egy korábbi, 2015-ben indult modellprogramra épül, amely minden csatlakozni kívánó hátrányos helyzetű településen elérhetővé válik. A programhoz országosan 87 településközpont, 23 alközpont tartozik, és jelentős szerepet kapnak a tanyás települések is.

2013. szeptember 1. és 2014. május 31. között 32 hátrányos helyzetű településen, valamint Szombathelyen és Budapest V. kerületében infokommuniká­ciós eszközök segítségével modellprogramot folytattak az idősek életminőségének javításáért. A mintaprogram célja egyrészt az idősödéssel járó két legnagyobb egészségügyi kockázat – a demencia és a stroke – megelőzése, a szakmai segítségnyújtás idejének optimalizálása, másrészt az idősek ellen irányuló bűncselekmények számának csökkentése, magányérzetük mérséklése, kapcsolatrendszerük kiépítése és fenntartása a digitális írástudás segítségével.

A program az időskorral együtt járó egészségügyi kockázat, a demencia csökkentésére is megoldást kínál. A Budapesti Műszaki Egyetemmel együttműködve olyan számítógépes játékokat fejlesztettünk ki, amelyek egyrészt a magányt enyhítik, másfelől hozzájárulnak a kognitív képesség csökkenésének megakadályozásához, frissen tartják a használók szellemi képességeit – avatta be lapot Jeneiné Rubovszky Csilla. A teljes cikk

Legolvasottabb cikkeink