• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az időseket is érintheti a családon belüli erőszak megvalósulása

Lapszemle Forrás: zaol.hu

A családon belüli erőszak büntetőjogi megfogalmazása még mindig folyamatban van.

A civil kezdeményezések mindig is fontos részét képezték a demokráciának, de 103 ezer aláírás begyűjtése hazánkban lassú jogalkotást eredményez. A civil szervezetek és a kormány oldal egyelőre nem tudott konszenzusra jutni olyan alapvető kérdésekben, mint például a sértett és az elkövető viszonya, vagy a bűncselekmény formája, illetve gyakorisága. A jogalkotás során előfordulhat, hogy nem elég körültekintően vizsgálnak felül egy tételt, így néhány esetben a törvény alkalmazhatatlan a gyakorlatban – írja a zaol.hu portálja.

Boda László, a Zala Megyei Idősügyi Tanács elnöke hívta fel a figyelmünket az idősek hátrányos helyzetére a családon belüli erőszak fogalomkörén belül – emeli ki a portál. A jelenlegi tényállás alapján azt lehet a családon belüli erőszakot kimerítő cselekmény után büntetni, aki hozzátartozói viszonyban áll a sértettel, de szükség van a múltbéli vagy jelenbeli együttélésre utaló bizonyítékra is. Ez a pont főleg a nagyszülőket lehetetleníti el az unokával szemben, hiszen ritka az az eset, amikor dokumentált együttlakás áll fenn a két fél között, így ez a jogi elmarasztalás folyamatát lassítja – húzta alá Boda László.

Szélesíteni kellene a bűncselekmények skáláját is, ami alapján családon belüli erőszakról lehetne beszélni – mutatott rá dr. Kincses István. Olyan alapvető dolgok maradtak ki, mint például a zaklatás, a gazdasági erőszak illetve a lelki elnyomás. A meglévő testi sértés mellett a tettleges becsületsértés, a személyes szabadság megsértése és a kényszerítés számít bűncselekménynek, ha családon belüli erőszakról van szó – vélekedett az ügyvéd.

A kormány javaslata szerintünk tele van kiskapukkal. A jogszabálytervezet a jelenlegi formájában diszkriminál a sértettek között. Például az idős áldozatokat kizárja a védelem alól. Bízunk benne, hogy a hátrányosan megkülönböztetett potenciális sértettek hangot adnak a diszkriminatív kezelésnek és ennek hatására a kormány figyelembe veszi a társadalmi szükségleteket – nyilatkozta Halász Pálma, a civil kezdeményezés vezetője.