• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Minden gyermeknek családban van a legjobb helye

Lapszemle Forrás: sonline.hu

A nevelőszülői ellátás megerősítését szolgáló jogszabályi rendelkezések jövő év január elsejétől lépnek majd hatályba.

Jövő év elejétől a befogadó szülők foglalkoztatási jogviszony keretében látják el a nevelőszülői feladatot. Az örökbefogadás, az élet szentségének a védelme, a nevelőszülői és befogadó szülői hivatás népszerűsítése a célja a Minden gyermeknek családban van a legjobb helye! üzenettel elindított országos konferenciasorozatnak – írja a sonline.hu portálja.

Az ÁGOTA Alapítvány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság által támogatott program szól a gyermekvédelemben dolgozókhoz és azokhoz, akik a nevelőszülői hivatást választják, vagy gyermekeket szeretnének örökbefogadni.

Az országos konferencia nagyszakácsi állomásán László András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke elmondta: a nevelőszülői ellátás megerősítését szolgáló jogszabályi rendelkezések jövő év január elsejétől lépnek hatályba. László András beszélt a bevezetésre kerülő befogadó szülő fogalmáról is. Mint mondta, a 2014. január elsejétől újonnan bekerülő gyermekeket 12 éves kor alatt rögtön befogadó szülőnél helyezik el, a már gyermekotthonban élő 12 év alatti gyermekeknél pedig fokozatosan, 3-4 év alatt valósul meg a nevelőszülőknél történő elhelyezés.

Kothencz János, a programot megvalósító ÁGOTA - Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért - Alapítvány elnöke mindehhez hozzátette: a népszerűsítésben az információnak, a tájékoztatásnak is fontos szerepe van, hogy ne csak a szakmai közösségeken belül terjedjen a nevelőszülői hivatás lehetősége, hanem az a falakon kívülre is eljusson. A dél-alföldi régióban a tudatos, tematikus kampány már megmutatta ennek a jelentőségét, megnégyszereződött a nevelőszülőknek jelentkezők átlaga – húzta alá Kothencz.

A nagyszakácsi konferencián az is kiderült: Somogyban a gyermekvédelmi intézeteket, a nevelőszülői hálózatot és ezen belül a kiskorúakat és utógondozottakat is figyelembe véve, összesen 1065 gyermek és fiatal felnőtt van állami gondoskodásban. Közülük a nevelőszülői hivatást vállaló 253 családnak köszönhetően 458 kiskorú gyermek és 93 már nagykorú – utógondozott – fiatal nevelkedhet családban, míg örökbefogadással a megyében tavaly 23-an leltek szülőre. A gyermekvédelmi intézetekben 450 gyermek vár családra, míg ugyanitt az állami gondoskodás 64 utógondozott fiatalnak segíti az életkezdését – húzza alá a portál.