• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az időseknek sem ízlik a sómentes étel

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Életkoruknál fogva a rágás, emésztés már nem tökéletes, a nyers zöldségeket, gyümölcsöket is elutasítják.

Nehezen fogadja el az idősek többsége a szeptember elsejétől életbe lépett közétkeztetési rendeletnek megfelelően készült ételeket. A menzareform szabályai ugyanis nemcsak a bölcsődei, óvodai, iskolai étkezésre vonatkoznak, hanem valamennyi közétkeztetési szolgáltatást nyújtó szervre, így azokra is, akik az idősek ellátását biztosítják. Az újfajta ételekkel, megváltozott ízekkel azonban többségük még a gyerekeknél is nehezebb barátkozik meg – írja a Szoljon.hu portálja.

Több településen is étkeztetjük az idősek otthonában élő embereket, illetve házi gondozás keretei között biztosítjuk az étkezést. A rendelet hatályba lépését megelőzően is főként azt tartottuk nehéz feladatnak, hogy ezzel a korosztállyal elfogadtassuk az előírásoknak megfelelő ételeket – nyilatkozta a lapnak dr. Táncos Borbála, a szolnoki székhelyű Ozirisz Kft. igazgatója.

Így már korábban elkezdtük kisebb lépésekben ismertetni őket a változásokkal, újdonságokkal. A fogadtatás településenként eltérő volt, de megállapítható, hogy általában a sómennyiség csökkentése váltotta ki a legnagyobb ellenállást. Tudomásunk van róla, hogy nagyobb sókészletekkel rendelkeznek és ebédkor pótlólag tesznek az ételbe. Az idősek ízléskultúrája, ízlésvilága életük során állandósult, így ezt a legnehezebb, talán lehetetlen is átformálni. Táplálkozási kultúrájuk a levesek, főzelékek és a hagyományos ételek, a töltött káposzta, tésztafélék szórattal, pörköltek köré csoportosul. Leginkább a teljes kiőrlésű kenyereket – régmúlt idők, a szegénység emlékképei miatt – és a nyers zöldségeket, gyümölcsöket utasítják el. Életkoruknál fogva a rágás, emésztés már nem tökéletes, így az utóbbiakat inkább kompót vagy más feldolgozott formában kedvelik – osztotta meg tapasztalatait az igazgatónő.