Életkoruknál fogva a rágás, emésztés már nem tökéletes, a nyers zöldségeket, gyümölcsöket is elutasítják.
Nehezen fogadja el az idősek többsége a szeptember elsejétől életbe lépett közétkeztetési rendeletnek megfelelően készült ételeket. A menzareform szabályai ugyanis nemcsak a bölcsődei, óvodai, iskolai étkezésre vonatkoznak, hanem valamennyi közétkeztetési szolgáltatást nyújtó szervre, így azokra is, akik az idősek ellátását biztosítják. Az újfajta ételekkel, megváltozott ízekkel azonban többségük még a gyerekeknél is nehezebb barátkozik meg – írja a Szoljon.hu portálja.
Több településen is étkeztetjük az idősek otthonában élő embereket, illetve házi gondozás keretei között biztosítjuk az étkezést. A rendelet hatályba lépését megelőzően is főként azt tartottuk nehéz feladatnak, hogy ezzel a korosztállyal elfogadtassuk az előírásoknak megfelelő ételeket – nyilatkozta a lapnak dr. Táncos Borbála, a szolnoki székhelyű Ozirisz Kft. igazgatója.
Így már korábban elkezdtük kisebb lépésekben ismertetni őket a változásokkal, újdonságokkal. A fogadtatás településenként eltérő volt, de megállapítható, hogy általában a sómennyiség csökkentése váltotta ki a legnagyobb ellenállást. Tudomásunk van róla, hogy nagyobb sókészletekkel rendelkeznek és ebédkor pótlólag tesznek az ételbe. Az idősek ízléskultúrája, ízlésvilága életük során állandósult, így ezt a legnehezebb, talán lehetetlen is átformálni. Táplálkozási kultúrájuk a levesek, főzelékek és a hagyományos ételek, a töltött káposzta, tésztafélék szórattal, pörköltek köré csoportosul. Leginkább a teljes kiőrlésű kenyereket – régmúlt idők, a szegénység emlékképei miatt – és a nyers zöldségeket, gyümölcsöket utasítják el. Életkoruknál fogva a rágás, emésztés már nem tökéletes, így az utóbbiakat inkább kompót vagy más feldolgozott formában kedvelik – osztotta meg tapasztalatait az igazgatónő.