• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az influenza és a Covid elleni oltás nem zavarja egymást

Lapszemle 2021.10.07 Forrás: magyarnarancs.hu
Az influenza és a Covid elleni oltás nem zavarja egymást

A maszkviselés lehet, hogy még az influenzaoltásnál is hatásosabb, mert az nem biztos, hogy megfelelő összeállítású lesz.

Miközben hamarosan jócskán felerősödik a koronavírus-járvány, nyakunkon az influenzaszezon is. Tavaly szinte észre sem vettük. Az idén hogy lesz? Duda Ernő virológus, a Szegedi Tudományegyetem professzora szerint ezt ma még nem lehet megjósolni, írja a magyarnarancs.hu.

- Az influenzajárvány tekintetében mindig az a mérvadó, hogy az előző félévben a déli féltekén mekkora mértékű volt, és hogy melyik vírus okozta. De most az a helyzet, hogy ott már kétszer elmaradt, és az északin is egyszer. Így nehéz jósolni, mert nem nagyon van miből kiindulni. Egyébként: egy-egy fajta influenza ellen nagyon tartós immunitás alakul ki nálunk. Például a nyolcvanas-kilencvenes években kiderült, hogy az 1919-es A1N1 influenzán túlesettek közül még élőknek ennyi idő után is volt ellenanyaguk. A vírus azonban újabb és újabb „kabátokat“ szerez be, amellyel szemben még nincs védettségünk. Ezért minden esztendőben konzultálunk a dél-afrikai meg az ausztrál hatóságokkal, hogy náluk azon a télen milyen influenza volt; azokat a vírustörzseket kezdjük el mi szaporítani a védőoltás céljából, amelyek ott taroltak. Ha szerencsénk van, ez tökéletes védelmet nyújt, de időnként előfordul, ahogy 2017-ben, hogy nem az a vírus jön, és ilyenkor nagy járványokat tud okozni, mert a védőoltás nem véd igazán - válaszolta az egyik kérdésre a virológus. 

Szerint teljesen egyértelműen kiderült, hogy ha az emberek maszkot hordanak, nincsen influenzajárvány. A kérdés az, sikerül-e rábeszélni azokat, akik már belefáradtak a maszkviselésbe; pedig lehet, hogy még az influenzaoltásnál is hatásosabb, mert az nem biztos, hogy jó lesz. Mindenesetre érdemes beadatni az influenza elleni oltást.

Arról is beszélt, hogy a két oltás nem fogja egymást zavarni, hiszen az embernek az immunrendszere egyszerre akár százféle antigénre is tud reagálni. Például a di-per-tében vagy az MMR-ben háromféle kórokozó van összekeverve, és mind a három ellen nagyon jó védettség alakul ki. A koronavírus elleni oltóanyag nem nyomja el az influenzával szembeni védekezést, és fordítva sem történik meg.