• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az influenzaoltás nem csak az influenza ellen véd

Lapszemle 2022.10.08 Forrás: Index
Az influenzaoltás nem csak az influenza ellen véd

Az influenza ellen beoltott betegek között 21 százalékkal kevesebb stroke fordult elő.

Az influenzaszezon közeledtével jó az időzítése annak a spanyol orvosok által végzett tanulmánynak, amelynek az elkészítéséhez nyolcvanezernél is több beteget vizsgáltak az influenza elleni védőoltás hatásainak szempontjából. A szakértők arra az eredményre jutottak, hogy azok között, akik influenza elleni védőoltást kaptak, jóval kevesebb volt a stroke, annak is az úgynevezett ischaemiás, tehát agyi trombózis, agyi erek embóliája által okozott változatának előfordulása - írja az index.hu.

Ezalatt az agyszövet, az agyi vérerek elzáródása miatt létrejövő elhalását értjük. A magyarban hagyományosan szélütésnek vagy gutaütésnek nevezzük a betegséget, amelyet azonban meg kell különböztetni az agyvérzéstől.

....

A tanulmány ideje alatt tíz évnél is tovább követték a betegeket. Az időszak során összesen 14 322 esetben fordult elő stroke. Ezeket a betegeket hasonlították össze hetvenezernél is több, stroke-t nem szenvedő pácienssel. A vizsgálatban részt vevők nagyjából negyven százaléka volt beoltva influenza ellen.

Itt érdemes megjegyezni, hogy hazánkban ez az arány az uniós ajánlások ellenére ennél sokkal alacsonyabb. Sajnos sokan a mai napig elbagatellizálják az influenza jelentőségét, arra a logikára alapozva, hogy eddig nem kapták el, vagy ha el is kapták, nem okozott komoly problémákat. Ez a logika körülbelül annyira helytálló, mint azt gondolni, hogy ha eddig például nem lettünk rákos betegek, akkor ezután sem leszünk.

Az influenza ellen beoltott betegek között 21 százalékkal kevesebb stroke fordult elő. Ez a hatás az oltás után még fél év elteltével is észlelhető volt, tehát jóval az influenzaszezon után is. A további elemzések azt mutatták, hogy mindez igaz az illető nemétől és életkorától függetlenül, sőt az egyéb érrendszeri rizikófaktorok sem befolyásolták.

...

Teljes az összhang egy másik tanulmánnyal

A mostani eredmények egyébként teljes összhangot mutatnak egy másik májusban publikált nemzetközi tanulmány adataival, amely szintén azt mutatta, hogy az influenza elleni védőoltások legalább húsz százalékkal csökkentik a sztrók kialakulásának esélyét. 

Az eredmény annyiban nem meglepő, hogy eddig is tudtuk, hogy az influenza hajlamosít az agyi infarktus kialakulására. Ha tehát védőoltással megelőzzük az influenzát, természetszerűleg csökkenteni fogjuk a stroke előfordulását is. A vizsgálat azonban annyiban mégiscsak váratlan eredményt hozott, miszerint mindez igaz volt az influenzaszezon idején kívül is.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink