• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Az influenzát és a náthát sok ember összekeveri

Lapszemle 2018.11.10 Forrás: baon.hu
Az influenzát és a náthát sok ember összekeveri

A nátha kevésbé drasztikus lefolyású betegség, mint az influenza, hosszabb kezdeti fázissal, de jellemzően 3-5 nap alatt lecseng.

A legtöbben ősztől tavaszig szenvednek légúti megbetegedésekben, pedig az ilyen betegségeket okozó vírusok nyáron is ott vannak a levegőben. Ennek fő oka, hogy a hideg hónapokban a fűtött szobák páratartalma lecsökken, aminek következtében kiszárad a nyálkahártya, amin könnyebben megtapadnak a kórokozók. Dobozi Tünde kecskeméti háziorvossal beszélgetett a baon.hu arról, hogy mit tehetünk a nátha és az influenza megelőzése érde­kében, és mire ügyeljünk akkor, ha elkaptuk valamelyik betegséget.

– Az influenzát és a náthát sokan összekeverik és elbagatellizálják, pedig mindkettővel szükséges foglalkozni. Mind a náthát, mind az influenzát vírus okozza, de fontos, mondhatni életbe vágó különbségek vannak a két betegségtípus között. A nátha kevésbé drasztikus lefolyású betegség, mint az influenza, hosszabb kezdeti fázissal, amikor a beteg napokig csak azt érzi, hogy bujkál benne valami, de jellemzően három-öt nap alatt lecseng – mondta Dobozi Tünde kecskeméti háziorvos.

Az influenza szintén vírusos eredetű megbetegedés, sokkal intenzívebb lefolyással. Már a betegség kezdetekor magas láz, fejfájás, köhögés, izom- és ízületi fájdalom jelentkezik. Az influenza az idősekre, a dohányosokra, az immunhiányos tumoros betegekre és az asztmatikus betegségben szenvedőkre veszélyes leginkább. – A náthával ellentétben az influenzának lehetnek szövődményei, amelyek veszélyesebbek, mint a betegség maga. Leggyakoribb szövődménye az orrmelléküreg-gyulladás, tüdőgyulladás, utóbbi miatt nagyon sokan kórházba kerülnek, s így is jelentős a halálozási arány – mutatott rá Dobozi Tünde az influenza és a nátha közti lényegi különbségekre.

A vírusos betegségekre nincs gyógyszer, azok maguktól lecsengenek, csak a tüneteket lehet enyhíteni, azonban a szövődmények antibiotikummal kezelhetők és szükséges is kezelni azokat. Mindkét betegség megelőzése érdekében ajánlott sok folyadék fogyasztása, napi 500–1000 milligramm C-vitamin (nagyobb dózisnak nincs értelme, mert a vizelettel távozik testünkből), a gyümölcsök étrendbe illesztése a bennük található antioxidánsok miatt, valamint probiotikumok vagy probiotikus joghurtok fogyasztása, mert ezek erősítik az immunrendszert. Szintén jó immunerősítő a sport, de Dobozi Tünde hangsúlyozta, hogy a túlzásba vitt sport megerőltető a szervezet számára és legyengítheti az immunrendszert.

– Azonban az influenza első számú megelőzési lehetőségeként tartjuk számon a védőoltásokat, melyekből az influ­enza A, B és a legritkább C változat ellen is létezik vakcina. Az A változat világszerte nagyobb járványokat okoz, a B kisebbeket, míg a C típusú influ­enza egy-egy egyedi esetben fordul elő. Sajnos azonban a védőoltásokkal kapcsolatban sok tévhit kering a lakosság körében – mondta Dobozi Tünde.

Ilyen közkeletű tévhit, hogy aki influenza elleni védőoltást kap, influenzás lesz. A háziorvos nyomatékosan kijelentette, hogy ez nem lehetséges, mert a vakcina elölt vírusokat tartalmaz. Előfordulhat oltási reakció, ami hőemelkedéssel, rövid ideig tartó gyengeséggel, bőrpírral járhat, de ez az orvos szerint egy-két napon belül megszűnik.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink