• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az innovatív szemlélet a fejlődés alapja

Lapszemle 2018.09.08 Forrás: semmelweis.hu
Az innovatív szemlélet a fejlődés alapja

Az egyik legfontosabb rektori cél: 10-12 év múlva a Semmelweis Egyetemet a világ legjobb 100 egyetem közé helyezni.

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, dr. Szabó Attila tölti be július 1-je óta a klinikai rektorhelyettesi posztot a Semmelweis Egyetemen, aki a Klinikai Központ elnökeként is tevékenykedik majd, miután ennek jogszabályi feltételei teljesülnek - írja a semmelweis.hu.

Mint elmondta, reményei szerint a következő évek a klinikum részéről további felívelést hoznak majd, ehhez szerinte szükséges, hogy az egyetem központjától is minden támogatást megkapjon a betegellátási terület, valamint fontos az innovatív szemléletű munkatársak együttműködése.

Dr. Szabó Attila megtisztelőnek tartja rektorhelyettesi kinevezését, és mint elmondta, a Klinikai Központ elnöki és a klinikai rektorhelyettesi poszt szervesen összefügg egymással, és mindkét esetben egyik fontos feladata, hogy dr. Merkely Béla rektori programjának megvalósítását támogassa munkájával. A három alaptevékenységi terület – gyógyítás, oktatás és kutatás – kölcsönhatásban áll egymással: csak úgy fejleszthető a betegellátás, ha együtt jár a klinikai oktatás fejlesztésével – világított rá.

Mint mondta, támogatja az elképzelést, miszerint a hallgatók számára lehetővé kell tenni, hogy minél több időt töltsenek el a betegágy mellett, és minél több gyakorlati ismerettel távozzanak az egyetemről. A kutatás és gyógyítás kölcsönhatásáról szólva úgy vélte, az eddigi eredmények alapján is látszik, hogy a klinikai kutatások adják a legjelentősebb tudományos kimenetet, ezért erősíteni kell az alap- és klinikai kutatások közti kapcsolatot. Mindezek megvalósítása együttesen szükséges az egyik legfontosabb rektori cél megvalósításához, vagyis 10-12 év múlva a Semmelweis Egyetemet a világ legjobb 100 egyetem közé helyezni.

A Semmelweis Egyetem hazánk egyik legnagyobb betegellátó intézménye, a hazai összesített betegellátásnak több mint 6 százalékát adja, éves szinten 91 ezer fekvőbeteg 120-125 ezer esetét, az ambuláns ellátásban pedig 300 ezer páciens 2,4 millió esetét látjuk el, mindezen belül az akut ellátások száma 40 százalék fölött van – ismertette Dr. Szabó Attila, aki leszögezte, hogy cél ezt a teljesítményt nemcsak fenntartani, hanem minőségében fejleszteni.

Fontos, hogy az egyetem az egészségügyi ellátás minél szélesebb portfólióját tudja biztosítani, élen járjon az innovatív diagnosztikai és terápiás beavatkozásokban, amelyek a klinikai kutatások eredményességének is alapját adják; minden ehhez kapcsolódó tevékenységet klinikai rektorhelyettesként támogatni kívánok – mondta el.

Mindehhez közös feladatunk a források növelése, az egyetem központi egységeinek pedig ezen felül biztosítani kell a gyors és hatékony beszerzéseket és fejlesztéseket. Ezen a területen jelentős javulásra van szükségünk. Hozzátette, hogy a klinikák közti betegellátási portfóliók szinergiáinak erősítése is fontos feladat, emellett szükséges áttekinteni a betegutak alakulását: el kell érni, hogy az ide kerülő betegek számára lehetőleg a teljes ellátást biztosítani tudjuk, amihez teljes körű együttműködés szükséges a klinikák között.

További részletek a cikkben. 

Legolvasottabb cikkeink