• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az integráció a jövő útja

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Az orvosképzést – a klinikákat is magukba foglaló – önálló szakegyetemek végzik a legeredményesebben.

Az elmúlt évtizedekben elképzelések szintjén többször felmerült, hogy az egyetemi klinikákat oktatókórházakká minősítsék át és szervezetileg leválasszák az egyetemekről. Ezekben a hetekben ismét ilyen elképzelésről hallani. A nemzetközi tendencia ugyanakkor az integráció. Erről a témáról jelenleg a Semmelweis Egyetem szervezésében Budapesten tanácskoznak az egészségügyi szektor meghatározó nemzetközi résztvevői, köztük világhírű akadémiai egészségügyi intézetek vezetői – írja a Népszabadság – online.

A nemzetközi AAHCI (Association of Academic Health Centers International) nevű szervezet tagjai az oktatás, kutatás és betegellátás hármas funkció szétválasztásának negatív nemzetközi tapasztalatairól, illetve e területek még szorosabb integrációjának szükségességéről értekeznek. (A konferencián 80 fő vesz részt és 21 országot képviselnek a világ minden tájáról.)

Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az oktatás, kutatás, betegellátás egy egységes integrált intézmény keretein belül zajlik és nem három különálló szervezeti egységben, hiszen az egyetemen zajló munkafolyamatok kiegészítik és segítik egymást, így praktikusabb, hatékonyabb és a betegek szempontjából gyorsabb ellátás érhető el. Egyszerűbb a munkaszervezés és anyagilag is jobban megéri. A mi egyetemünkön is olyan oktatók dolgoznak, akik kutatók és orvosok is. A hallgatóknak saját gyakorlati tapasztalataikat adják át. Az a cél, hogy ez a három összefüggő tudáselem egyszerre legyen jelen a napi munkájuk: a gyógyítás, oktatás, kutatás során. A nálunk végzettek kiemelkedő tudása a hiteles és klinikai tapasztalaton alapuló oktatásban gyökeredzik – emelte ki Szél Ágoston, aki hozzátette azt is: ahogy a magányos kutatók, úgy a magányosan működő egyetemek kora is lejárt. A közös munka a jövő útja.

Az amerikai egyetemek az előbb említett hármas funkció egyesítésén túllépve arra is törekednek, hogy minél nagyobb mértékben bevonják a társadalmat a gyógyítási folyamatba, például az egészséges táplálkozást propagálják. Lehetőleg a még egészséges emberek egészségét próbálják megtartani, hiszen össztársadalmi szempontból a megelőzés olcsóbb, mint a beteg ember gyógyítása. A fejlődés másik iránya, hogy bármilyen nagy hagyományai is vannak egy egyetemnek, arra kell törekednie, hogy összefogjon a hasonló intézményekkel. Lehet ez tapasztalatcsere, közös kutatási programok, hallgatók és oktatók cseréje (mobilitás), vagy betegek határokon átívelő ellátása.

Az integráció megtartása mellett foglalt állást az MTA orvosi tudományok osztálya is. Az akadémiai testület szakmai szempontból elhibázottnak, gazdasági szempontból előnytelennek ítéli az egyetemi klinikák (tervezett) szervezeti elszakítását az egyetemek egészétől, és támogatja a döntéshozókat az egységes egyetemi szerkezet fenntartásában. Az október végén született állásfoglalás az okok között említi, hogy a jelenlegi képzési rendszer adja a magyar orvosi diploma értéket, amit a világ minden országa elismer. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az orvosképzést – a klinikákat is magukba foglaló – önálló orvosi szakegyetemek végzik a legeredményesebben. Az orvoskari klinikák az orvosi kutatások meghatározó műhelyei, itt dolgozik a tudományosan minősített orvosok túlnyomó többsége. Ahhoz, hogy az elméleti intézetek kutatásai a klinikai orvostudomány javát is szolgálják, szükséges az elméleti intézetek és a klinikák közötti szoros személyi kapcsolat, amelynek szerkezeti feltételei a jelenlegi rendszerben adottak – emeli ki a portál.

Legolvasottabb cikkeink