• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az internet hatalma a fiatalok felett

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Nagyjából megmaradtak a régi szabadidős elemek, csak más térbe tevődtek át.

Offline helyett online szabadidő? Ezzel a címmel készített szakmai felmérést Nagy Ádám kecskeméti kutató professzor és Fazekas Anna békéscsabai szociológus a hazánkban négyévente lefolytatott nagymintás ifjúságkutatás 2000-es, 2004-es és a 2012-es adataiból építkezve. A tendenciák bizonyos részben a szolnoki fiataloknál is tetten érhetők – írja a szoljon.hu portálja.

A főbb kulturális teret a mozik és könyvesboltok jelentették, a leggyakoribb tevékenységek között az újságolvasást, a tévézést, a rádiózást jelölték meg. A fiatalkori Y-generációnál, vagyis a mostani 20-asoknál, 30-asoknál az otthoni szabadidő dominált, hétvégén pedig előtérbe kerültek a kimozdulást igénylő tevékenységek. A tévézés náluk már a szabadidő jelentős részét kitöltötte, ez különösen igaz a nehezebb anyagi körülmények között élőkre. Internetet 22 százalékuk használt napi szinten.

A Z-generáció, azaz a mai tizenévesek körében az aktív szabadidő háttérbe szorul, legszívesebben hétvégén is otthon maradnak, a tévétől pedig átvette a vezető szerepet a számítógép. Náluk már a szocializáció szerves részeként van jelen az online tér.

A mai fiatalok tényleg kevesebbet nézik a televíziót, de a képernyőkultúra megmaradt, csak a különféle „individuális" kütyükre tevődött át – mutatott rá dr. Szarvák Tibor szociológus.
Régebben közösségi tévézést folytattak az emberek, leült elé a család, a kezdetekben pedig, amikor még ritkaságnak számított egy készülék, a szomszédok, ismerősök is összegyűltek nézni a műsort. Egy individuális eszközt, okostelefont, tabletet egy, legfeljebb két ember néz. Ez más életformát jelent, de a közösségi élet az ugyanúgy megvan itt is – tette hozzá a szociológus.

Mialatt a fizikai térben egyedül van az illető, a virtuális térben a különböző csatornákon, alkalmazásokon, appokon keresztül más országokban élőkkel is tud közösségi kapcsolatokat teremteni, a szabadidős tevékenységek iránti érdeklődés így nagy távolságokban élőket is összeköthet. A neten keresztül ugyanúgy meg tudják megbeszélni a hobbijaikat, ahogy régen személyesen tették. Elmondhatjuk tehát – foglalta össze a szociológus –, hogy megmaradtak nagyjából a régi szabadidős elemek, csak áttevődtek más térbe. Ennek most éljük a felfutási időszakát, amit a felnőtteknek, idősebbeknek még szoknia kell.