• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az mRNS technológia alkalmazásáért dolgozik

Lapszemle 2021.07.02 Forrás: u-szeged.hu
Az mRNS technológia alkalmazásáért dolgozik

Pardi Norber: "Az a célunk, hogy egyrészt létrehozzuk a sok-sok influenzavírus-törzs ellen védelmet nyújtó univerzális vakcinát..."

„Az a célom, hogy az mRNS technológiát minél többen használják Magyarországon is” – fogalmazott Pardi Norbert. Az SZTE alumnusa az új típusú koronavírus elleni mRNS alapú vakcina platform fejlesztésében kulcsszerepet játszott. Pardi Norberttől legutóbbi, 2021. június 21-i szegedi egyetemi látogatásán kért villáminterjút a Szegedi Tudományegyetem hírportálja.

– Nagyon sűrű az élet mostanában – sóhajtott fel Pardi Norbert. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egykori biológia szakos hallgatója 2011. április 19-én védte meg doktori dolgozatát. Témavezetője Prof. Dr. Boros Imre Miklós, az SZTE Biokémiai és Molekuláris Biológia tanszék egyetemi tanára volt. A Szegedi Tudományegyetemen molekuláris biológussá lett kutatót Karikó Katalin, az SZTE alumnája hívta a Pennsylvaniai Egyetemre (Penn). Az elmúlt évtizedben az mRNS alapú technológia fejlesztésén közösen dolgoztak, másokkal együtt munkálkodtak, s messzire jutottak.

– Az a célunk, hogy egyrészt létrehozzuk a sok-sok influenzavírus-törzs ellen védelmet nyújtó univerzális vakcinát. Másrészt a majdnem minden koronavírus elleni, széles védelmet nyújtó úgynevezett pán-koronavírus vakcinatechnológia kidolgozása is feladatunk – magyarázta a szegedi egyetemről indult kutató. – Támogatást nyertem mindkét oltóanyag fejlesztésre. 

Elő-kísérleti fázisnál tart a Pardi Laborban több kisebb projekt is. Így például ott keresnek megoldást az mRNS-alapú vakcinák tárolási hőmérsékletének a csökkentésére. 

– A Moderna és a Pfizer koronavírus elleni RNS-vakcináját vagy mínusz 80, vagy mínusz 20 fokon kell tárolni, ami nem ideális – emlékeztetett. – Célunk, hogy ezt plusz 4 fokra vagy szobahőmérsékletre változtassuk.

A teljes cikk a portálon olvasható.

 

 

Kollaborációban a világgal

 

Szerteágazó Pardi Norbert kollaborációs hálózata. Kiterjed szinte minden kontinensre. Amerikai egyetemi laboratóriumából ausztráliai, afrikai csoportokkal is együtt dolgozik. Ázsiából együttműködik egy thaiföldi és egy japán kutatócsoporttal, míg Európa több országából is keresik a közös pontokat az mRNS-alapú technológia egyik legjobb és legismertebb, Karikó Katalin és Drew Weissman közvetlen munkatársaként megismert Pardi Norberttel.

Legolvasottabb cikkeink