• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az OEP finanszírozhatja a cserét

Lapszemle Forrás: Heti Válasz Online

Veszélyes mellimplantátumok: világméretű pánik tört ki: A magyar sztár is érintett.

Egyre több európai ország –Franciaország után Nagy-Britannia, Németország és Csehország is – javasolja az implantátum cseréjét. Mint ismeretes, az elmúlt hetekben nagy port kavart föl a hír, miszerint egy francia cég PIP (Poly Implant Prosthese) mellimplantátuma egyes esetekben a nem megfelelő minőségű alapanyag miatt kiszakadt. Franciaországban – még december végén – több tízezer nőt szólítottak föl az egészségügyi hatóságok, hogy vizsgáltassa meg a mellimplantátumát, ugyanis a rossz minőségű, az egészségügyi előírásoknak megfelelőnél tízszer olcsóbb ipari szilikongél miatt nagyobb a szakadás kockázata, ami a környező szövetek gyulladását okozhatja - foglalta össze az eddig megjelenteket a Heti Válasz

A Transzform nevű brit cég adatai szerint konkrétan hétszer nagyobb a szakadás kockázata, 2006 óta minden 14. implantátum kiszakadt. Nyolc esetben jelentettek rákos megbetegedést is ilyen típusú implantátumot viselő nők esetén, de egyelőre az ok-okozati összefüggés nem bizonyított. Óvatos becslések szerint 300 ezer nő mellében van világszerte PIP-implantátum, de más források úgy vélik, 65 országban akár 400-500 ezer ember is az érintett lehet.

A bírósági csődeljárás alá vont cég implantátumainak gyártását és forgalmazását 2010. március 31-én felfüggesztette a francia egészségügyi hatóság, és éppen a nem megfelelő alapanyagok felhasználás miatt megkezdték a vizsgálatokat.

Hazánkban ez a típusú mellimplantátum 2001. és 2010. között volt forgalomban, mintegy 4000-4500 magyar nő lehet érintett olvasható a NEFMI közleményében. A hivatalos álláspont szerint, mivel a PIP-implantátumok között a kifogásolható minőségűek mellett vannak hibátlan darabok is, ezért azt javasolják, hogy aki ilyen típusú mellbetéttel rendelkezik, vagy nem biztos benne, hogy milyen fajta implantátuma van, keresse föl az orvosát vagy a műtétjét végző klinikát.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az orvosi ajánlás alapján végzett mellimplantátum beültetését és cseréjét finanszírozza. A szépészeti céllal végzett műtétek költségeit azonban nem fedezi a társadalombiztosítás, viszont abban az esetben, ha az implantátum életveszélyt, betegséget okoz, és a páciens rendelkezik betegbiztosítással, valamint az egészségbiztosítóval szerződésben lévő kórházba kerül, akkor az implantátum eltávolítását tartalmazó műtéti költségeket is finanszírozza az OEP.

Korábban Szűcs Judit mellében is PIP-implantátum volt. „Hátborzongató érzés belegondolni, hogy évekig a testemben hordoztam egy veszélyes anyagot" – nyilatkozta a Borsnak az énekesnő.