• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az OEP miatt nem lesz zugvásárlás

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

A módosított Btk. alapján szabadságvesztéssel is büntethető lesz a gyógyszerhamisítás.

Minden beteg hozzájut az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott szerekhez, így nem kell a feketepiacon beszerezni a szükséges orvosságokat - válaszolta a Világgazdaság kérdésére a pénztár illetékese. Intézkedéseikkel úgy teremthető meg a gyógyszerkassza idei egyensúlya, hogy közben a betegek terhei ne nőjenek, gyógyszeres kezelésüket a korábbi támogatással biztosítják.

Minden beteg számára továbbra is elérhető lesz a gyógyszer, a korábbival azonos vagy kedvezőbb térítési díjjal. Ám egyesek kiadásai emelkedhetnek abban az esetben, ha ragaszkodnak a korábbi, drágább szereikhez. Ezek térítési díja azért nő, mert a többi készítményhez viszonyítva nem csökkentette az árat a gyártó. A szabadalom lejárta után forgalomba kerülő generikus termékek esetében biztosítják, hogy azok ár-mérséklő hatása nagyobb mértékben érvényesülhessen, és hamarabb elérhetőek legyenek a lakosság számára - ígéri az OEP.

Drámai gyógyszerhamisítás
A hamis gyógyszerek piacának növekedése évi 12-16 százalékra tehető. - Magyarországon is fellendülőben van e készítmények kereskedelme - mondta Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni vezetője. Ezeket a készítményeket nem laboratóriumi környezetben állítják elő, a hatóanyagokat emberi fogyasztásra alkalmatlan anyaggal pótolják. Találtak már krétaport, kábítószert, színes készítményekben pedig töltőanyagként téglaport, míniumot - avat be a hamisítás fortélyaiba. A bűnözők fejlett nyomdatechnikai eszközöket használnak, így azt is nehéz meghatározni, a csomagoláson szereplő biztonsági elemek hamisítottak-e.

Leginkább életmódgyógyszereket, potencianövelőket, anabolikus szteroidokat, fogyasztószereket foglalnak le a hatóságok, de számtalan, betegség gyógyítására szolgáló orvosságot vagy akár gyógyászati segédeszközöket is hamisítanak, bármit, amire igény mutatkozik - közölte Sárközi Alexandra őrnagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szóvivője. Sajnos az embereknek nem okoz gondot, hogy nem tudják, mi van a pirulákban. Pedig előfordul, hogy a hamis másolatnak négyszer annyi a mellékhatása, mint az eredeti készítménynek, de az is, hogy az eredeti hatóanyagnak a többszörösét tartalmazza. Egy testsúlycsökkentési céllal alkalmazott pajzsmirigyhormon esetében ez halálhoz is vezethet - fogalmazott a szóvivő.

Az Európai Parlament februárban szavazta meg a hamisított gyógyszerek ellátási láncba kerülésének és forgalmazásának megakadályozásáról szóló új előírást. Hazánkban folyamatos a vonatkozó jogszabály revíziója, így európai szinten, hatékonyan léphetnek majd fel a hamisítók ellen - véli Sárközi Alexandra. A szabálysértésről szóló kormányrendelet márciusi szigorításával a bírság megduplázódott, 100 ezer forint lett, az engedély nélkül forgalmazott vagy hamisítvány gyógyszert pedig elkobozzák a hatóságok. A jogszabály módosítását követően gyógyszerhamisítást nyolc esetben derítettek fel a hatóságok, több mint 633 ezer forint értékben. A hamis vagy engedély nélküli szerek egyelőre nem kerültek be a hazai patikai láncolatba - nyugtat meg Sárközi Alexandra, ám az internet térhódításával radikálisan nő a forgalmuk, annak ellenére, hogy ilyen formában illegális csatornákon is folyhat a kereskedés, hasonlóan az utcai árusításhoz, amely szintén gyakori. További szigorítás várható a módosított Btk. elfogadásával, amely vélhetőleg új gyógyszerhamisítás elleni tényállást is tartalmaz majd, szabadságvesztést is magában foglaló büntetési tételekkel - mondta Székely Krisztina.