• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyűlnek a felmondások

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Leghamarabb augusztus végén hozzák nyilvánosságra az első részadatokat arról, hogy addig hányan helyezték letétbe a felmondásukat.

Információk szerint már több száz rezidens felmondólevele gyűlt össze Bősze Ferenc veszprémi ügyvédnél, akit a Magyar Rezidens Szövetség kért arra, hogy dolgozza ki azokat a formanyomtatványokat, amelyeket a szervezet által kilátásba helyezett év végi tömeges „felmondóakció" során kívánnak igénybe venni. A rezidensszövetség tavasszal ultimátumot intézett az egészségügyi kormányzathoz: amennyiben 2011. december végéig a szervezetnek nem sikerül megállapodnia a kabinettel a rezidensi és az orvosi bérek rendezéséről, akkor az érintettek tömeges felmondással megbénítják az egészségügyi intézmények működését. Bősze Ferenc elmondta, négy formátumban készültek el a biankó nyilatkozatok, ezek közül az egyes rezidenseknek kell a saját szerződésüknek megfelelően kiválasztaniuk, hogy határozott vagy határozatlan időtartamú munkaviszony felmondással, illetve közalkalmazotti jogviszony esetén lemondással válnak-e meg az állásuktól.

A formanyomtatványokat a rezidensszövetség honlapjáról lehet letölteni, majd a kitöltött nyilatkozatokat postán kell eljuttatni az ügyvéd irodájába. Az ügyvéd közölte, a letétként iktatott felmondásokat nem a saját páncélszekrényükben tárolják, hanem hetente egy alkalommal az egyik veszprémi bankfiókban az erre a célra bérelt széfben helyezik el.

Bősze a rezidensszövetséggel kötött megállapodása alapján nem adott felvilágosítást az eddig összegyűlt felmondólevelekről, más forrás szerint eddig már több százan helyezték letétbe a nyilatkozataikat. Bősze hozzátette, a Magyar Rezidens Szövetség tervei szerint leghamarabb augusztus végén hozzák nyilvánosságra az első részadatokat arról, hogy addig hányan helyezték letétbe a felmondásukat. A létszámnak fontos szerepe lesz a végelszámolásnál: információk szerint legalább háromezer nyilatkozat szükséges ahhoz, hogy a rezidensszövetség, valamint az akciójukhoz csatlakozó Magyar Orvosok Szövetsége és a Magyar Orvosi Kamara élesítse a felmondóleveleket, azaz felfedje az érintettek személyét, és elküldje a dokumentumokat a munkáltatóknak.

Ha december végéig ennél kevesebb rezidensi felmondás kerül letétbe, akkor azokat csak akkor élesítik, ha valamelyik szakterület felülreprezentált lenne, és a távozók önmagukban is képesek lennének megbénítani az egészségügy egy-egy területét.