• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az OGYÉI-ügy, és ami mögötte van

Lapszemle 2018.10.03 Forrás: pharmaonline.hu
Az OGYÉI-ügy, és ami mögötte van

Nagyhatalmú, fontos intézményről, s egyben egy igen ígéretes piaci szegmensről van szó.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának egyik professzora, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem tudományos rektor-helyettese – ők azok, akik bár felkérést kaptak, de nem voltak hajlandóak beülni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatójának megüresedett székébe, írja publicisztikájában a PharmaOnline szerzője. 

Az OGYÉI története a múlt hét végén vett izgalmas fordulatot, amikor is Kásler Miklós hirtelen felindulásában egy öt tagú tanácsadó testületet nevezett ki a gyógyszerészeti intézetbe. Hogy a vezető – mi több vezetőség – nélküli intézetben kinek adnak majd tanácsot, az egyelőre titok.

Az új ciklus azzal kezdődött, hogy az Emmi egészségügyi államtitkárság minden államtitkár-helyettesét – s még ki tudja, ki mindenkit – lecserélték. S bár a kormányzópárt, mint tudjuk, senkit sem hagy az út szélén, volt államtitkár-helyetteseit majdnem ottfelejtette, többen közülük örültek, hogy egyáltalán visszamehettek korábbi munkahelyükre, vagy legalább annak környékére. Arra, hogy ezzel közel egyidejűleg a jól működő OGYÉI-t miért lőtték szét, nehéz magyarázatot találni. Talán azért, mert jól végezték a feladatukat, s ennek során – jelentős képzavarral élve – rátiportok néhány érdekcsoport lábára.

Egy biztos, a helyzet mára tarthatatlanná vált, s ebbe a környezetbe ágyazódik az OGYÉI ügye. Azé a háttérintézményé, amelynek feladata az egész hazai gyógyszerpiac felügyelete, mindezt oly sok részre bontva, hogy ezek felsorolása harminc, sűrűn írt pontban foglalható csak össze. S vélhetőleg e sorok között kell keresni annak okát, mit keres(het) a tanácsadó testület a gyógyszerészeti intézetben, s mit keresnek e testületben azok, akiket Kásler Miklós megkínált a kinevezéssel. S itt talán nem is a három – akárhogy is nézzük –, fedőlécként szolgáló doktorról van szó, akik talán végig sem gondolva a helyzet fonákságát, megtiszteltetésnek vették a felkérést. Gondot a további két jelölt, Habony Árpád egykori állítólagos titkára, s a szombathelyi ügyvéd okoz. Nekik vajon mi közük van a gyógyszerek világához?

A gyógyszerpiacon sok százmilliárd forint forog, legyen szó gyártásról, nagy- és kiskereskedelemről, étrend-kiegészítőkről, gyógyászati segédeszközökről vagy akár klinikai vizsgálatokról. S persze az sem mellékes, hogy az OGYÉI működteti azt a technológiai értékelő részleget, ahol az ártámogatásra frissen jelentkező készítményekről a szakemberek eldöntik: támogatásra javasolják-e a társadalombiztosításnak, vagy sem. Mint ahogy az sem mindegy, hova kerülhetnek jelentős bevételt jelentő klinikai vizsgálatok, s hova nem. Mindebből jól látható, hogy nagyhatalmú, fontos intézményről, s egyben egy igen ígéretes piaci szegmensről van szó - írja a Pharmaonline.

Legolvasottabb cikkeink