• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az ombudsman sem segített a fogfájáson

Lapszemle Forrás: Népszava

A mai napig semmit sem tudni az ÁNTSZ ez ügyben zajló vizsgálatáról sem.

További jogorvoslati utakat keres az az édesanya, akinek 14 éves, középsúlyos értelmi fogyatékkal élő, akut fogfájástól szenvedő kislányát csaknem féléves várakozási időre kötelezte a magyar állami egészségügy.  de az ombudsman jogorvoslat helyett az egészségügyért. A napokban megérkezett az ombudsman válasza, a levél azonban nem tartalmaz határozott állásfoglalást. Sőt, az ombudsman november 13-án kelt levele egy átlagos állampolgár számára értelmezhetetlen, vizsgálata pedig, úgy tűnik, tökéletesen következmény nélküli - írja a Népszava.

Az alapjog-sérelem megállapítására sem megerősítés, sem cáfolat nem érkezett. Ehelyett Szabó Máté tájékoztatta az asszonyt: a panaszos eljárás körülményeiről részletes felvilágosítást kért a szaktárcától. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár erre reagálva semmitmondó, már az egy évvel korábbi ombudsmani jelentésben is megtalálható közlését ismételte meg, hogy "az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárság célul tűzte ki, hogy az általános anesztéziában végzett fogászati ellátásokhoz a szükséges feltételeket előteremtse." Magyarán a szaktárca újra elismerte, hogy jelenleg nem állnak rendelkezésre a szükséges feltételek. Azaz a fogyatékkal élők, így a fogyatékos kiskorúak kizárólag altatásban végezhető fogászati ellátása ma Magyarországon nem megoldott.

A mai napig semmit sem tudni az ÁNTSZ ez ügyben zajló vizsgálatáról, az már biztos, hogy az intézmények szabálytalanul jártak és járnak el a fogyatékos gyerekekkel szemben - írja a Népszava. Az OEP finanszírozási szerződései szerint ugyanis ma Magyarországon 15 állami kórházban kell(ene) altatásos fogmegőrző kezelést végezni a fogyatékos kiskorúak számára, az ellátásban nincsen területi korlátozás, a társadalombiztosítás pedig nem csak foghúzást, hanem fogmegtartó kezeléseket is kifizet.

Így értelmezhetetlen, hogy az intézmények miért nem végzik el a beavatkozásokat, miért van fél éves várakozási idő, s miért nem tesz egyetlen erre illetékes szerv sem semmit.