• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az omikron-fertőzés is okoz poszt-Covid-tüneteket?

Lapszemle 2022.01.31 Forrás: index.hu
Az omikron-fertőzés is okoz poszt-Covid-tüneteket?

Erről még nincs elég tapasztalat, de nincs okunk feltételezni, hogy ebből a szempontból jelentős eltérés lenne a korábbi variánsokhoz képest.

Magyarországon hivatalosan december 13-án jelent meg az omikron-variáns, ami körülbelül egy hónap alatt szinte teljesen kiszorította a deltát. Az eddigi tapasztalatok gyors fertőzőképességről, ugyanakkor többnyire enyhe tünetekről szólnak. Az viszont egyelőre nem tisztázott, hogy a koronavírus kezdetben „szupermutáció” néven elhíresült változata is okozhat-e poszt-Covid-tüneteket - írta az index.hu.

Mivel a poszt-Covid-tünetek hetekkel vagy akár hónapokkal a fertőzés után jelentkeznek, egyelőre nincs még elegendő adat az omikron utáni poszt-Covidról. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban nincs okunk feltételezni, hogy ebből a szempontból jelentős eltérés lenne a korábbi variánsokhoz képest – erről dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának elnöke beszélt a lapnak.

Megkérdezték, hogy miután úgy tűnik, a fertőzés ideje alatt az omikron-variáns enyhe tüneteket produkál, ez jelentheti-e azt, hogy az utóhatások sem lesznek olyan intenzívek. A szakember szerint erre sajnos nem lehet alapozni.

A poszt-Covid-szindróma bárkinél bármilyen életkorban jelentkezhet, olyanoknál is, akiknek a fertőzés ideje alatt nem voltak súlyos tüneteik, vagy akiknél akár tünetmentesen zajlott le a betegség. A korábbiakban azt tapasztaltuk, hogy ezek a panaszok legalább két hónapig tartanak, többek között fáradtság, légszomj, idegrendszeri tünetek alakulnak ki, de számos más panasz is jelentkezhet. Fontos kiemelni, hogy olyan tünetekről van szó elsősorban, amelyek korábban nem jelentkeztek a betegnél – hangsúlyozta dr. Szabó Attila.

A poszt-Covid-tünetek valóban a legkülönfélébbek lehetnek, nem véletlen, hogy a Semmelweis Egyetemen egyszerre hét szakterületen zajlik az ellátás, és a tavalyi évben országszerte számos kórház alakított ki speciális ambulanciát azok számára, akik a fertőzés után is életminőséget rontó, elhúzódó panaszokat tapasztalnak. Erről a teljes cikkben olvashatnak.