• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tanulmány bizonyítja, hogy hiba volt az időseket kínaival oltani

Lapszemle 2022.01.31 Forrás: nepszava.hu
Tanulmány bizonyítja, hogy hiba volt az időseket kínaival oltani

A nyomás ellenére el maradt a kormány szóbeli beismerése, de augusztus elejével lehetővé tette a harmadik vakcina felvételét.

Ferenczi Tamás és szerzőtársainak most megjelent tanulmánya a Sinopharm-vakcina hatásosságáról azt igazolja, amit többé-kevésbé régóta tudunk, csak a kormány nem hajlandó beismerni. A BMC Infectious Diseases nevű folyóiratban közölt eredmények szerint a kínai vakcinával oltott 60 évesek 25 százalékánál egyáltalán nem termelődött koronavírust semlegesítő antitest, a 80 év felettieknél pedig ez az arány már az 50 százalékot is elérte - írta a népszava.hu. Ez az eredmény ismét felveti azt a kérdést: hogyan fordulhatott elő Magyarországon, hogy elsősorban 60 év felettieket kezdték el oltani ezzel a vakcinával?

Azt régóta tudjuk, hogy a döntésért a gyártó nem tehető felelőssé, hiszen a vakcina bevizsgálása alatt ebben a korosztályban lényegében nem is ellenőrizték az oltóanyag hatásosságát. Ennek azonban legalább figyelmeztető jelnek kellett volna lennie a magyar járványvédekezés irányítói számára - írta a lap.

Olyan dokumentumokat nem találtunk, amely orvosi szempontokat mérlegelve javasolta volna a Sinopharm felhasználását 60 felettieknél. Az oltandó csoportok december végére összeállt prioritás listáján viszont ők következtek, amikor február végén felhasználhatóvá vált az első Sinopharm szállítmány. Bár az érintettek akár vissza is utasíthatták a felajánlott kínai vakcinát, azt Orbán Viktor február eleji nyilatkozatából tudhatták, hogy abban az esetben „mehetnek a sor végére.”

Július végén megjelentek az összefoglaló adatok is Ferenci Tamás és Sarkadi Balázs immunológus most részletesen ismertetett tanulmányából, amelyek ugyancsak azt mutatták, hogy 60 fölött a Sinopharm adta védelem eléggé hézagos. Még ha a nyomás ellenére el is maradt a kormány szóbeli beismerése, a tette beszédes volt, amikor augusztus elejével lehetővé tette a harmadik vakcina felvételét. Ahogyan Orbán Viktor mondta: ha ez növeli az emberek biztonságérzetét, miért zárnánk el tőlük?

Ezzel a lépéssel a Sinopharm miatt aggódók tiltakozását is hatástalanította a kormány. Ám ehhez az is kellett, hogy azok, akik harmadikként kapták az első hatásos vakcinájukat, hozzáférhessenek még egyhez. Ezt tette számukra lehetővé az ugyancsak hamar szabadon elérhetővé tett negyedik oltás.