• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Az önkéntes véradás mindannyiunk felelőssége

Lapszemle 2019.04.25 Forrás: magyarnemzet.hu
Az önkéntes véradás mindannyiunk felelőssége

Az úgynevezett Patient Blood Management program ígéretes eszköz arra, hogy a vérkészítmény-szükséglet csökkenjen.

Évente több százezer egység vért gyűjt be és szigorú ellenőrzések után bocsát a rászorulók rendelkezésére az Országos Vérellátó Szolgálat, munkájuk mégis szinte láthatatlan. A főigazgató-helyettes kiemelte, a vérkészlet általában kiegyensúlyozott. Nagy Sándort, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettesét a Magyar Nemzet kérdezte a hazai vérellátás helyzetéről.

– Bár azt mondják, hogy a segíteni akarás a nőkben erősebb, Magyarországon a véradók kétharmada mégis férfi. Egyre jellemzőbb, hogy a fiataloknál is megjelenik a közösségért való felelősségvállalás. Az iskolázottságtól nem függ a véradói aktivitás, ám az megfigyelhető, hogy a falvakban többen adnak vért, mint a városokban, és a sor végén van Budapest. A megyék közül Győr-Moson-Sopron, Vas, Csongrád és Bács-Kiskun lakosai az országos átlagnál jóval aktívabbak e téren – állítja a szakember.

Nagy Sándor szerint a vérellátás az elmúlt években több szempontból is fejlődött, biztonságosabbá vált. A vérkészítmény előállításának területén előreléptek azzal, hogy megváltoztattak egy technológiai eljárást, így a betegek gyorsabban jutnak fehérvérsejt-mentesített készítményhez, mint korábban, valamint a trombocita (vérlemezke) előállítása is sokkal hatékonyabbá vált.

Ezek mellett idén január­tól vezették be a készítmények úgynevezett PCR-alapú vizsgálatát (molekuláris biológiai technológia) és a véradók kötelező vörösvérsejt-ellenes antitestszűrését, amelyekkel még biztonságosabb a vérellátás.

A véradásra jelentkezők közül 13-15 százalék esik ki egészségügyi okokból, amikor a véradás saját magára vagy arra nézve jelentene kockázatot, akihez a vérkészítmény kerül. – Tavaly mintegy 460 ezren jelentkeztek, s közülük 380 ezerszer tudtak végül vért adni, ami elég volt a szükséges vérmennyiség lefedésére, azaz békés évet zártunk.

– Azontúl, hogy vérellátó szolgálatként vért veszünk és dolgozunk fel, az ország legnagyobb részében mi végezzük a vércsoportvizsgálatokat, amelyeket egyre több helyen automatizáltunk – tette hozzá a főigazgató-helyettes. További részletek a teljes cikkben.

Legolvasottabb cikkeink