• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Az onkológus ma már hosszú évekig gondozza a betegeit

Lapszemle 2019.11.08 Forrás: MedicalOnline
Az onkológus ma már hosszú évekig gondozza a betegeit

Az immunterápia napjaink legígéretesebb lehetősége, sok daganattípusban mutatkoznak hatásosnak akár a kemoterápiával kombinálva.

Az immunterápia napjaink legígéretesebb lehetősége, sok daganattípusban mutatkoznak hatásosnak monoterápia formájában vagy kemoterápiával kombinálva – mondta a MedicalOnline-nak dr. Pápai Zsuzsanna, a Honvédkórház Onkológiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

„Régen nem volt ennyi rák” – halljuk az emberektől, olvassuk a laikus sajtóban. Igaz ez?

– Valóban növekedett a daganatos betegségek előfordulása, azonban számos egyéb tényező okán is több az onkológiai ellátásban lévő beteg, ettől is érezhetjük, hogy jelentősen megnövekedett az előfordulás gyakorisága. A fokozatosan fejlődő diagnosztika következtében korábban észleljük a betegséget, így hatékonyabban kezelhetővé válik, valamint jelentősen javult a terápiás lehetőségek tárháza is. Egyre több beteget tudunk hosszú távon jó életminőségben tartani, és számos daganattípust véglegesen meg is lehet gyógyítani. Sok esetben a daganatos betegség krónikus betegséggé vált, terápiás szakaszok és kezelési szünetek váltják egymást. Az onkológiai beteg rendszerint kötődik az orvosához, nem megy el szívesen más szakrendelésre, vagy vissza az alapellátó rendszerbe, az onkológusnál érzi magát biztonságban. Hosszú éveken át a kontrollvizsgálatok eredményeivel visszajár a kezelőorvosához, így e betegek is az onkológiai ellátórendszerben maradnak.

Mennyiben tud érvényesülni a tavaly újra kidolgozott, a kormány által elfogadott, de forrással nem megtámogatott rákellenes program?

– A program a szűrőprogramok terén valósul meg leginkább. A szakma számára azonban súlyos gondot jelent a személyzet hiánya, szakdolgozók és szakorvosok hiányoznak a rendszerből, ezért a meglévő humánerőforrás elsősorban csak a napi feladatait tudja ellátni.

...

Milyen új gyógyszerekre számít a szakma?

– Az immunterápia napjaink legígéretesebb lehetősége, sok daganattípusban mutatkoznak hatásosnak monoterápia formájában vagy kemoterápiával kombinálva. Egyre több ilyen hatásmechanizmusú gyógyszerre számítunk a közeljövőben. Minden daganattípusra ható, univerzális daganatellenes szer nem létezik, és nagy valószínűséggel nem is lesz, mivel a különböző szervekben sokféle szövettani altípust különböztetünk meg, mind más biológiai viselkedésű karakterrel.

A teljes interjú a portálon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink