• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az orvos-igazgató szerint nem valószerűek a feltételek

Lapszemle Forrás: TEOL

A létszámhiánnyal küzdő dombóvári intézménynek növelnie kellene a dolgozók számát.

Csökkent az ágyak száma a dombóvári kórház aktív fekvőbeteg ellátásában, de ez nem állítja megoldhatatlan helyzet elé az intézmény dolgozóit – közölte dr. Schmidt László, a Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft. orvos-igazgatója – olvasható a Tolnai Népújság – online oldalán. A kórházi fekvőbeteg ellátásrendszerét érintő átszervezések július elsejétől léptek életbe, eszerint Dombóváron az eddigi 155 helyett jelenleg 120 ágy működik, és nyolc osztályon látják el a betegeket.

A fül-orr-gégészeti osztályon megszűnt az aktív fekvőbeteg-ellátás, az átalakítás nyomán ezen a szakterületen egynapos sebészet működik. Önálló ideggyógyászati osztály szintén nincs, mert betagozódott a belgyógyászati mátrix osztályba, amely gasztroenterológia részleggel is kiegészült.

Akik az átszervezett osztályokon szorulnának komolyabb beavatkozásra, azokat Szekszárdra, Pécsre vagy Kaposvárra irányítják át, de sürgősségi ellátás szükségességekor természetesen kezelik a dombóvári kórházba érkező beteget, és csak eztán szállítják át a kijelölt helyre.

Míg az ágyszám csökken, addig a központi szakmai előírások nőnek. Az amúgy is létszámhiánnyal küzdő dombóvári intézménynek növelnie kellene a dolgozók számát. Túlzóak a feltételek, nem a magyar valósághoz igazodnak – vélekedett az orvos-igazgató, aki elmondta azt is, jelenleg 35-40 szakdolgozóra – például ápolókra, terapeutákra és gyógytornászokra – lenne szükség a kórházban, illetve legalább 4-5 orvosra. Ám ezt teljesíteni az egészségügyi dolgozók nagy arányú külföldre vándorlását látva, szinte lehetetlen, így marad a túlterheltség.
Azt azonban pozitívumnak ítélte dr. Schmidt László, hogy a betegutak tisztázódtak, vagyis a beutalás alapján történő szakrendelés, majd azt követően a kórházi ellátás rendje világossá vált.

A munkatörvénykönyve hónap elejétől érvényes jogszabályai szerint egyébként a hálapénz elfogadása bűncselekmény, hacsak a munkáltató nem engedélyezi a paraszolvenciát. Ezzel kapcsolatban dr. Schmidt László úgy nyilatkozott, a Magyar Kórházszövetség álláspontján vannak, vagyis követik Rácz Jenő, a szervezet elnökének és a Veszprém megyei Cholnoky Ferenc Kórház igazgatójának példáját, aki elsőként jelentette ki, hogy engedélyezi az utólagos hálapénz elfogadását.