• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Börtön fenyegeti a gyógyszerhamisítókat

Lapszemle Forrás: MNO

Találtak már krétaport, kábítószert, színes készítményekben téglaport, de patkánymérget is.

Hazánkban a felnőtt lakosság négy százaléka, mintegy 300 ezer ember vásárol piacon, aluljárókban vagy interneten illegális gyógyszerkészítményeket – tudta meg a Magyar Nemzet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetőjétől. Székely Krisztina hangsúlyozta, az illegális szerek súlyos egészségkárosodást, esetleg halált is okozhatnak. A napokban elfogadott új büntető törvénykönyv három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azokat, akik hamis egészségügyi terméket gyártanak, forgalmaznak – írja a Magyar Nemzet – online.

Üdvözli a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) a június 25-én elfogadott és egy év múlva életbe lépő új büntető törvénykönyvet, amely első alkalommal nevesíti az egészségügyi termék hamisítását mint bűncselekményt. Az új tényállás az egészséget veszélyeztető bűncselekmények között kapott helyet. Hangsúlyozta, a hamisítványok között vannak az eredeti termékre megszólalásig hasonlító készítmények is. A legtöbb esetben a potencianövelőket, fogyasztószereket, de már onkológiai szereket, nyugtatókat, depresszió elleni készítményeket és étrend-kiegészítőket is hamisítanak.

Az illegális termékkel nemcsak az lehet a gond, hogy kihagyják belőle a hatóanyagot, vagy túl sokat tesznek bele, hanem hogy szennyezett, illetve egészségre káros töltőanyagokat is hozzáadhatnak – tájékoztatott a szakember. Egészségre káros anyag lehet például az etilén-glikol, ami az autókban használatos fagyállók anyaga, de édes íze miatt gyermekeknek gyártott, hamisított szirupokba is belekeverték külföldön. A míniumot színezőanyagként használják a hamis tablettákban, és mivel az anyag ólomszármazék, beszedve a nehézfémmérgezés tüneteit okozhatja – emelte ki Székely Krisztina, aki azt is hangsúlyozta, a hamis készítmények bevizsgálása során találtak már krétaport, kábítószert, illetve színes készítményekben téglaport, de patkánymérget is, ami miatt az illegális szerek súlyos egészségkárosodást, esetleg halált is okozhatnak.