• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Az orvos nem akarta ellátni a HIV-pozitív beteget

Lapszemle 2020.06.06 Forrás: 444.hu
Az orvos nem akarta ellátni a HIV-pozitív beteget

Nem csak a civilek, de az egészségügyben dolgozók körében is élnek ezek a tévhitek, amelyek sorra szülik a diszkriminációs helyzeteket.

A HIV-pozitív embereket folyamatos diszkrimináció éri az egészségügyben, az orvosok megalázóan ügyelnek a biztonságra és sokszor az ellátásukat is megtagadják, írja a 444.hu

„Decemberben foggyulladassal mentem be az egyik budapesti klinikára, a HIV-specialista orvos nem rendelt, ezért vittem egy igazolást arról, hogy nem vagyok fertőző. A kórházban viszont a doktor nem látott el az igazolás ellenére sem, a nővér pedig felírta a kartonomra, hogy HIV-pozitív vagyok, így nyíltan, beleegyezésem nélkül, bárki hozzáférhetett ehhez az infóhoz. Másnap vissza kellett mennem, mert ekkor már az arcom,torkom és nyakam is bedagadt és légzési nehézségeim voltak. Újra elküldtek. A következő nap az új fogorvos, habár el akart küldeni a sürgősségi osztályra a légzési nehézségek miatt, mégis elvállalta az operációt, félve hogy a másik kórház sem fog kezelni a statuszom miatt és a beavatkozást már nem lehetett tovább tolni. Majdnem életveszélyes állapotba kerültem a diszkrimináció miatt” - mesélte a 444-nek egy HIV-pozitív férfi.

Ez a történet egyáltalán nem ritka azok a történetek között, amikről a HIV-vel élők számolnak be, amikor a diszkriminációról kérdezik őket. A HIV-ről a mai napig rengeteg a tévhit, nem csak a civilek, de az egészségügyben dolgozók körében is, ezek a tévhitek pedig sorra szülik a diszkriminációs helyzeteket. Pedig a HIV már régóta nem olyan veszélyes és halálos, mint 30 évvel ezelőtt volt, csak erről már nem kommunikálnak az emberek felé az állami szervek, mert a kormány homofóbiája miatt a HIV is lekerült a napirendről.

Apli Erika, a Háttér Társaság HIV/AIDS programvezetője és Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője szerint ma még mindig olyan tévhitek élnek az emberek fejében, hogy a HIV egyenlő az AIDS-el, és csak a melegek kaphatják el, akik aztán bele is halnak a betegségbe. Ez azonban inkább a 30 évvel ezelőtti tudást tükrözi, mintsem a mai helyzetét a HIV-vel élőknek.

 

Legolvasottabb cikkeink