• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az orvos nem akarta ellátni a HIV-pozitív beteget

Lapszemle 2020.06.06 Forrás: 444.hu
Az orvos nem akarta ellátni a HIV-pozitív beteget

Nem csak a civilek, de az egészségügyben dolgozók körében is élnek ezek a tévhitek, amelyek sorra szülik a diszkriminációs helyzeteket.

A HIV-pozitív embereket folyamatos diszkrimináció éri az egészségügyben, az orvosok megalázóan ügyelnek a biztonságra és sokszor az ellátásukat is megtagadják, írja a 444.hu

„Decemberben foggyulladassal mentem be az egyik budapesti klinikára, a HIV-specialista orvos nem rendelt, ezért vittem egy igazolást arról, hogy nem vagyok fertőző. A kórházban viszont a doktor nem látott el az igazolás ellenére sem, a nővér pedig felírta a kartonomra, hogy HIV-pozitív vagyok, így nyíltan, beleegyezésem nélkül, bárki hozzáférhetett ehhez az infóhoz. Másnap vissza kellett mennem, mert ekkor már az arcom,torkom és nyakam is bedagadt és légzési nehézségeim voltak. Újra elküldtek. A következő nap az új fogorvos, habár el akart küldeni a sürgősségi osztályra a légzési nehézségek miatt, mégis elvállalta az operációt, félve hogy a másik kórház sem fog kezelni a statuszom miatt és a beavatkozást már nem lehetett tovább tolni. Majdnem életveszélyes állapotba kerültem a diszkrimináció miatt” - mesélte a 444-nek egy HIV-pozitív férfi.

Ez a történet egyáltalán nem ritka azok a történetek között, amikről a HIV-vel élők számolnak be, amikor a diszkriminációról kérdezik őket. A HIV-ről a mai napig rengeteg a tévhit, nem csak a civilek, de az egészségügyben dolgozók körében is, ezek a tévhitek pedig sorra szülik a diszkriminációs helyzeteket. Pedig a HIV már régóta nem olyan veszélyes és halálos, mint 30 évvel ezelőtt volt, csak erről már nem kommunikálnak az emberek felé az állami szervek, mert a kormány homofóbiája miatt a HIV is lekerült a napirendről.

Apli Erika, a Háttér Társaság HIV/AIDS programvezetője és Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője szerint ma még mindig olyan tévhitek élnek az emberek fejében, hogy a HIV egyenlő az AIDS-el, és csak a melegek kaphatják el, akik aztán bele is halnak a betegségbe. Ez azonban inkább a 30 évvel ezelőtti tudást tükrözi, mintsem a mai helyzetét a HIV-vel élőknek.

 

Legolvasottabb cikkeink