• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Az orvosok legjobb barátja lehet a magyar fejlesztés

Lapszemle 2022.09.29 Forrás: forbes.hu
Az orvosok legjobb barátja lehet a magyar fejlesztés

Az orvosok ellenőrzik az így kapott strukturált adatokat, megspórolva az időt és energiát, amit a többezer oldal átolvasása jelentene.

Sokszereplős a telemedicina piaca, de ez inkább előnyükre, mintsem hátrányukra válik. A Xund a kontinens vezető egészségügyi technológiai cégévé válna, ehhez képest két évvel ezelőtt majdnem csődeljárást indítottak ellenük. A most összegyűjtött hatmillió eurós (2,5 milliárd forintos) befektetéssel jó úton haladnak a kitűzött céljuk felé, írja a Forbes

„Meredek volt az esés. Onnan, hogy McKinsey-s tanácsadóként bizniszosztályon hetente körberepülöm a kontinenst, most a feleségemtől kell pénzt kérnem ebédre” – 2019 nyarán járunk. Petrovics Tamás és társai másfél éve kopogtattak különböző befektetőknél a Xunddal, a mesterséges intelligenciát használó egészségügyi startupjukkal.

A három alapító közül kettő magyar, Petrovics Tamás eredetileg győri, édesanyja élettársa, Dr. Tarabó Zoltán – aki aktív orvosként a startup egészségügyi vonaláért felelős – szombathelyi származású, az értekesítéssel és üzletfejlesztéssel foglalkozó Lukas Seper Ausztriában nőtt fel. „Állítása szerint egynyolcadrészt magyar, talán a nagyapja nagymamája egy magyar kisnemesi családból származik.

DISCO (azaz Disease Symptom Correlation Obtainment, magyarul nagyjából a betegség-tünet korreláció megszerzése – a szerk.) felel a dataminingért, azaz az adatbányászatért, amit az orvosi csapatnak később hitelesítenie kell. Mit takar ez? DISCO elolvas egy kutatást, megtalálja benne azt a passzust, ahol egy vakbélgyulladásos beteg hányingerről, lázról és jobboldali alhasi fájdalomról számol be. Az információ kinyerése után ezt kódnyelvre fordítja, amiből megszületik a kivonat, ami az orvosi csapat kezébe kerül.

Az orvosok ellenőrzik az így kapott strukturált adatokat, megspórolva az időt és energiát, amit a többezer oldal átolvasása jelentene. A legtöbb cégnek ez éveket jelentett és több tízmillió eurót, a Xundnak Tamás szerint kétmilliót és nagyjából két évet.

Erős a magyar kötődés az alapítói csapaton belül” – mondja Tamás, aki a magyar mellett németül és angolul is folyékonyan beszél.További részletek a Forbes cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink