• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az orvosok megint kimaradtak a béremelésből

Lapszemle 2018.12.01 Forrás: zoom.hu
Az orvosok megint kimaradtak a béremelésből

Azt ígérték, már 2018-ban emelkedhetnek az orvosi bérek, ehhez képest ennek 2019-re sincs nyoma a költségvetésben.

Egyre szorosabban összetorlódik alulról a bértábla, ráadásul – csakúgy, mint 2018-ban – béremelkedésnek 2019-ben sincs nyoma – nyilatkozta az orvosi kamara elnöke a Zoom.hu-nak. Éger Istvánt nem zavarja, hogy le akarják váltani, sőt már a parlament előtt van a törvénytervezet, amely szerint újraválasztható lenne.

„Velünk senki sem folytatott tárgyalást, egyeztetés nem történt. A hírekről kizárólag a média útján értesülök. Ezek a hírek viszont egyáltalán nem szólnak az orvosokról, ami több, mint tragikus” – így kommentálta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt a hírt, amely szerint 72 százalékos béremelés várható az egészségügyben, igaz, Kásler Miklós az erről szóló bejelentéskor nem említette az orvosok fizetését.

Az emberi erőforrások miniszterének közlése szerint az egészségügyi közalkalmazottak, a védőnők és az egészségügyben dolgozó nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezők bérét 2019 júliusától nyolc százalékkal, 2020 januárjában 14 százalékkal, majd az év novemberében ismét 20 százalékkal emelik. 2021-ben pedig újabb plusz 30 százalék jön, erre összesen 79,4 milliárd forint jut.

Éger felhívta a figyelmet, a szakdolgozók és az orvosok tekintetében 2018-ban és 2019-ben is kompenzálatlan marad az egyébként nagy mértékben növekedő minimálbéremelés következménye. Azaz, szerinte egyre szorosabban összetorlódik alulról a bértábla. Pedig 2017-ben Ónódi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárral nehezen, de kimatekozták, és nagyjából sikerült rendbe rakniuk a szakdolgozók és az orvosok bértábláját, de ez most ismét összecsúszik.

Az elnök szerint egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora minimálbérhez képest beszélünk a jelenlegi, 455 ezer forintos bruttó szakorvosi kezdő bérről. „Balog Zoltán miniszter a lelépése előtt megígérte, hogy folytatódnak az orvosi fizetésekről szóló tárgyalások, azt mondta, már 2018-ban emelkedhetnek a bérek. Ehhez képest ennek 2019-re sincs nyoma a költségvetésben” – jelentette ki Éger.

A Zoom.hu kérdésére, miként értékeli azt, hogy az 1001 orvos hálapénz nélkül csoportból kiválik az “Újratervezés” nevű formáció azzal a céllal, hogy őt leváltsa, úgy reagált: „Különböző csapatok kampányolnak bizonyos általuk fontosnak tartott ügyekben. Mivel mához egy évre tartjuk a kamarai tisztújítás országos fordulóját, így nem csoda, hogy az Újratervezés próbálkozik, ilyen a világ, ez természetes és jogszerű. A kritikáikra azonban nem tudok reagálni, mert velem nem osztják meg, nem tudom, mi a mondandójuk lényege.

...

Hangsúlyozta azt is, hogy a jelenlegi törvényi állapot szerint ő nem is indulhat újra, hiszen a második ciklusát tölti, tehát nem újraválasztható. Van azonban egy törvénytervezet a parlament előtt, ami ezen változtatna. Aláhúzta, hogy ezt nem ő találta ki, hanem a három egészségügyi kamara közösen indítványozta. A szervezeteken belül ugyanis számos fontos tisztségre egész egyszerűen nincs utánpótlás, ezért a kamarák közösen kérik a jogalkotót, hogy a második ciklust már kitöltött vezetők újra választhatók legyenek. Ezt a tervezetet azonban még nem fogadták el. Arra a kérdésünkre, ha elfogadnák, újra indulna-e, azt válaszolta, ez távoli időpont, a kérdés még nyitott.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink