• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az orvosok nem engednek az ügyeletből

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Néhány területeken csak szórványosan, másutt teljes osztályok, munkacsoportok döntöttek a csatlakozás mellett.

Bár a rezidensszövetség az elmúlt pénteken átmenetileg felfüggesztette felmondóleveles akcióját, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) megmozdulása, azoknak a nyilatkozatoknak a gyűjtése, hogy az orvosok nem vállalnak önként túlmunkát érvényben maradt. A szövetség korábban azért indította akcióját, mert a jogszabály értelmében az ügyeleti idő egy része beszámítható a heti munkaidőbe. A létszámhiány miatt azonban a kórházak változatlanul kénytelenek önként vállalt túlmunkát kérni az orvosoktól, mert másként nem tudják biztosítani az ügyeletet sem. Erre mondanak nemet a csatlakozók.

A megmozduláshoz már több mint kétezren – elsősorban kórházi, de háziorvosok is – csatlakoztak, erősítette meg Bélteczki János, a MOSZ elnöke a Magyar  Hírlapnak. Néhány területeken csak szórványosan, másutt teljes osztályok, munkacsoportok döntöttek a csatlakozás mellett. A nyilatkozatokat ellátási területek és szakmák vagy intézmények alapján még nem válogatták szét, de Bélteczki úgy véli, a kép igen heterogén.

Elmondta, szándékosan nem készítettek összesítést, mert „számháború" helyett tárgyalni szeretnének a kormányzattal. A konzultáció csütörtökön lesz, ahol a rezidensek is részt vesznek majd.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az elmúlt héten megfontolandó bérfejlesztési ajánlatot tett a szakorvosjelölteknek. A további részletek ezzel kapcsolatban még nem ismertek. A túlmunka visszautasítására vonatkozó megmozdulás mindenesetre lépcsőzetesen, a havonta készülő ügyeleti beosztással párhuzamosan halad előre, ezért a nyilatkozatoknak nincs leadási határidejük, ezért elképzelhető, hogy többen csak a következő hónapokban hozzák meg döntésüket, vagy éppen vonják vissza azt. Erre egyébként Bélteczki szerint több példa is volt a napokban.

Kényes a helyzet, ezért sok múlik majd a tárgyalás kimenetelén, de a MOSZ-elnök bízik a megegyezésben. Tudják – mondta a Magyar Hírlapnak –, hogy nagyon nehéz helyzetben van az ország, ugyanakkor szerintük az egészségügyben is húszéves adósságot kellene legalább részben törleszteni. Azt remélik, erre fokról fokra most lehetőség nyílhat.