• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az orvosokat is befolyásolta a politikai hovatartozásuk a Covid alatt

Lapszemle 2023.02.10 Forrás: telex.hu
Az orvosokat is befolyásolta a politikai hovatartozásuk a Covid alatt

A politikai ideológia még a képzett orvosoknál is összekapcsolható az oltással és a hidroxiklorokinnal kapcsolatos véleményekkel.

Egy friss amerikai kutatás szerint nemcsak az átlagembereket befolyásolja a politikai hovatartozás az orvosi témákban, hanem az orvosokat is. A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent tanulmányból kiderült a konzervatívok nagyobb valószínűséggel ítélték meg kedvezően a hidroxiklorokint és kedvezőtlenül az oltást, ez pedig igaz volt a laikusokra és az orvosokra egyaránt. A konzervatív ideológiát az ivermektinről alkotott kedvező hiedelmekkel is összekapcsolták a laikusok körében, az orvosok körében viszont nem – idézte a telex.hu.

A koronavírus-járvány kezdetén az ivermektint és a hidroxiklorokint prominens amerikai republikánus személyiségek és konzervatív médiaszemélyiségek a Covid–19 gyógymódjaként hirdették – annak ellenére, hogy nem álltak rendelkezésre megfelelő tudományos bizonyítékok ezen állítások alátámasztására. A két szer között annyiban különbséget kell tenni, hogy a hidroxiklorokint illetően kezdetben voltak biztató kutatások, de később kiderült: hatástalan a koronavírus ellen, viszont mellékhatásai lehetnek. A friss kutatásból most kiderült: a hidroxiklorokin esetében a politikai hovatartozás befolyásolta még az orvosok hozzáállását is, annak ellenére, hogy a frissebb tudományos bizonyítékok egyértelműen a használata ellen szóltak.

A kutatók három időszakban készítettek felmérést az átlagemberek és az orvosok között: 2020. április–májusban, 2020. október–novemberben, és végül 2022. március–áprilisban. Összesen 592 orvost, illetve 900 laikust kérdeztek meg. Mindegyiküknek válaszolnia kellett a politikai hovatartozásával kapcsolatos kérdésekre, és beszámolnia arról, mennyire tartja hatékonynak az ivermektint, a hidroxiklorokint és a vakcinákat. Az orvosoknak azt is le kellett írniuk, hogyan kezelnének egy képzeletbeli, súlyos Covidtól szenvedő beteget.

Az eredmények azt mutatták, hogy a politikai ideológia összekapcsolható mindkét csoportnál az oltással és a hidroxiklorokinnal kapcsolatos véleményekkel. A konzervatív orvosok körülbelül ötször nagyobb valószínűséggel mondták azt, hogy hidroxiklorokint írnának fel a betegeknek, mint a liberális orvosok.

További részletek a cikkben

USA

Legolvasottabb cikkeink