• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az új kórházi struktúra mellékhatásai

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Az új kórházi struktúra miatt sok betegnek messzebbre kell utaznia, nőttek a várólisták.

Egy-egy település lakói, akár tucatnyi kórházhoz is tartozhatnak különböző betegségeikkel a július elsején életbe lépett struktúraátalakítás miatt. Egy asszonyt 150 kilométerre ápoltak otthonától, miközben lett volna bajára megoldást nyújtó kórház közelebb is. A hosszú utak mellett a várólisták hossza aggasztja a háziorvosokat. Eljött az idő, amikor, ha valaki megbetegszik, el kell adnia a tehenet vagy a házat a feje fölül - írja a Népszabadság.

– A betegek nagyon panaszkodnak, mert messzebbre kell utazni – meséli Keszthelyi Gyula háziorvos, de van más baj is. Tíz perccel ezelőtt próbált egy betegének a miskolci kardiológián időpontot kérni, a kartonozó márciusi időpontot ajánlott. Pedig a betegnek most lenne szüksége a szívkatéteres vizsgálatra.

Keszthelyi Gyula szerint hadiegészségügy működik országszerte. Csak a sürgősségi ellátásra szorulók jutnak azonnal orvoshoz.
A többiek meg várhatnak, ki tudja, mennyi ideig, vagy fizethetnek a magánorvosnak zsebből – állítja a háziorvos. Szerinte az sem segített a rendszeren, hogy nem zártak be kórházat, mert ez a gyakorlatban azt eredményezte, hogy most több haldoklót lehet befektetni a kórházakba, viszont nem tudnak ellátni egy infarktust megelőző állapotot. A várólisták hossza egyértelműen nőtt, például az Országos Gerincgyógyászati Központban aki ma bejelentkezik műtétre, valamivel több mint hat év múlva kaphat időpontot.

A struktúraváltással összefüggésben eddig egyetlen betegpanasz sem érkezett az Országos Tisztiorvosi Hivatalhoz. Pedig a Népszava hetek óta tudósít annak a fogyatékos és fogfájós gyereknek a kálváriájáról, akit egyetlen ellátó sem volt hajlandó szenvedéseitől megszabadítani.

Fájdalomcsillapítót és hat hónapos előjegyzést ajánlottak a szülőknek. Végül egy német házaspár megszánta a gyereket, és kifizette a magánellátás költségeit. Hibák, problémák azért adódnak. Júliusban egy súlyosan megégett asszonyt lélegeztetőgép hiányára hivatkozva nem vett át az egyik kórházból a szomszédos megyében lévő égéscentrum. A beteg másnapra meghalt. Az ügyet maga a kórház jelentette fenntartójának, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnek (GYEMSZI).

A hivatal vizsgálata azt állapította meg, hogy a betegnek akkor sem lett volna nagyobb esélye a túlélésre, ha azonnal speciális ellátáshoz jut az égéscentrumban. Hasonló önbejelentős vizsgálat zajlott annak a fiatal harmincas férfi halálának az ügyében, akit egy olyan kórházba szállítottak tüdőembóliával, ahol megszűnt az intenzív osztály. A férfi ellátását intenzíves orvos végezte, a mentő ott állt a kórház udvarán, hogy állapota stabilizálása után továbbszállítsák, de nem sikerült segíteni a betegen.