• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az új szív esély az életre

Lapszemle Forrás: vaol.hu

"Azt mondták: van egy szív, mit szólok hozzá. Azonnal igent mondtam, csak azután vert ki víz."

Komláti István gyógyíthatatlan szívizombetegség miatt januárban kapott új szívet. Azelőtt már szinte levegőt sem tudott venni, azóta boldog, röpköd. Az ő döntésén és segítőin is múlt, hogy új esélyt kapott az életre. Az önkormányzati lakás szobájában sehol egy szőnyeg, a polcok üresek. Mindent el kellett távolítani, ami porfogóként utat engedhet a fertőzésnek. Házigazdánk így is naponta kétszer takarít. De most már nem okoz nehézséget a porszívózás, amit tavaly még többször meg kellett szakítania – írja a Vas Népe – online.

Hosszú időbe teltek az előkészítő vizsgálatok, főleg az előjegyzési listák miatt – magyarázza István. Decemberben rosszabbodott az állapotom, bekerültem a kardiológiára. Amikor kiengedtek, hat hét múlva kaptam időpontot felülvizsgálatra. Dr. Rúzsa Erzsébet, István háziorvosa ekkor már sokadszorra ragadta magához a kezdeményezést. Mindvégig ő menedzselte betegét a műtéthez vezető úton. Úgy ítélte meg, a férfinak az életébe kerülhet a hat hét várakozás. Megkereste dr. Piróth Zsoltot, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főorvosát. István január másodikán már a klinikán volt, minden vizsgálatot elvégeztek rajta, 15-én pedig felvették a várólistára.

– Még aznap behívtak és azt mondták: van egy szív, mit szólok hozzá. Azonnal igent mondtam, csak azután vert ki víz. Fél óra kellett, hogy megnyugodjak. Utána már mosolyogtam, és a hat órás műtét után is mosolyogva ébredtem. Az volt az első, hogy vettem egy hatalmas levegőt. Azóta jól vagyok. 16-án jöttem ki a műtőből, február 22-én már itthon voltam – emlékezett vissza a férfi, aki az operáció óta nagyon vigyáz magára. Fia és szülei vásárolnak neki, mert közösségbe még fél évig nem mehet. Kontrollra mentő hordja a fővárosba. Többek közt izombiopsziát vesznek tőle, hogy megnézzék, jól működik-e a motor. Legutóbb 100%-ot produkált. A gyógyszerek mennyisége folyamatosan csökkenni fog. Napjait most a szobában vagy az udvaron tölti, szobabiciklizik, tévét néz. Egy év múlva vissza szeretne menni dolgozni.

István a pályám csúcsa – nyilatkozta Rúzsa Erzsébet. Pár hónapja még levegőért küzdött, egy hajszálon múlt az élete. Nemsokára újra teljes életet tud élni. Neki sem volt könnyű elfogadni, hogy a testébe idegen szervet ültetnek be. Szeretném, ha mások is elhinnék, hogy meg lehet gyógyulni. Talán, ha Bódi László, Cipő elfogadta volna ezt a megoldást, egy év múlva újra színpadon állhatna – jegyezte meg István háziorvosa.