• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az új típusú vírusok változékonyak

Lapszemle 2020.03.06 Forrás: portfolio.hu
Az új típusú vírusok változékonyak

Nincs arra garancia, hogy ha egy hatékony oltóanyagot kidolgoznak, akkor az a következő évben is teljesen hatásos lesz.

Mivel nincs a vírus ellen hatékony védőoltás, illetve gyógyszer, ezért ebben a helyzetben a járvány terjedésének a lassítása lehet az ésszerűen kitűzhető feladat. A betegek számának minimalizálása lehet a cél, azonban ehhez nincs túl sok hatékony eszköz. Ilyen szóba jöhető eszköz lehet az iskolák bezárása, amit Kínában és Olaszországban már megléptek. A másik lehetséges intézkedés, amit eddig csak a dél-koreaiak mertek kimondani, a templomok bezárása. Ez ugyanis olyan környezet (zsúfoltság, éneklés, alacsony hőmérséklet, magas páratartalom), amely a legkedvezőbb mindenféle vírusnak, baktériumnak a terjedéséhez. Fontos ennek kapcsán látni, hogy a kollektív jelenlét a vírusoknak kedvez - mondta el a portfolio.hu-nak Ócsai Lajos, a Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának volt vezetője.

Nincs még ellenszer, de hogyan indulhatna el a gyógyszeripar az új vírus elleni küzdelemben?

Világszerte több tízezer beteg gyógyult már fel a betegségből. Az ő vérükből ki lehet vonni az ellenanyagot, ezek az ún. hiperimmun gamma globulinok, amire megvan a megfelelő gyártástechnológia. Ezt a betegek gyógyítására is lehetne alkalmazni, de ami legalább ennyire fontos, hogy a betegség frontvonalában lévő egészségügyi dolgozóknak jelenthetne ez egy plusz védelmet, rövid távon legalábbis.

Elképzelhető, hogy egy ilyen megoldás számukra néhány hétre védettséget tudna nyújtani. De ennek a néhány hétnek óriási jelentősége lehet, amikor életmentésről és gyógyításról, valamint a járvány terjedésének lassításáról, időnyerésről van szó. Ez az intézkedés a védekezés egy stratégiai pontja lehetne, amikor azt látjuk, hogy tömegek gyógyultak ki a fertőzés után.

Eltekintve a mostani rövid távú kihívásoktól, amit az új koronavírus okoz, tekintsünk kicsit hosszabb távra. Hozzá kell szoknunk a hasonló vírusok megjelenésére most már minden évben?

Ez egy velünk élő veszély. A mostani koronavírus is egy állatok között terjedő törzs volt eredetileg, ami adaptálódott az emberhez. Egyes országokban azonban az állatokat a legkülönbözőbb módon fogyasztják, ami lehetőséget ad a fertőzésnek. Ugyanez volt megfigyelhető az ebola esetében is, mivel eredetileg az is az állatok között cirkulált és "bozóthús" fogyasztással került át az emberbe. Érdemes azt is megfigyelni, hogy a világon két olyan hely van, ahonnan világjárvány elindult: ez elsősorban Délkelet-Ázsia és a Karib-tenger térsége. Itt van olyan környezet (időjárás, zsúfoltság, ember- állat szoros együttélése), amely táplálja a vírus terjedését, mutálódását, emberre való adaptálódását. Egyszerűbben fogalmazva: ha ezeket a vírusokat békén hagyják, akkor nem mentek volna át az emberre, mert jól érezték magukat az eredeti gazdatestben, a hírek szerint legutóbb a denevérekben.

Elképzelhető, hogy a mostani új koronavírus az influenzához hasonlóan a jövőben évről évre, vagy földrészről földrészre úgy mutálódik, hogy a már kifejlesztett oltóanyag sem lesz minden esetre teljesen hatásos?

Nincs arra garancia, hogy ha egy hatékony oltóanyagot kidolgoznak egy adott évben, akkor az a következő évben száz százalékosan hatásos lesz. Fontos ugyanis azt látni, hogy ez nem olyan stabil vírus, mint például a kanyaróvírus, ami legalább 100 év alatt nem változott semmit. Az új típusú vírusok, mint ez a koronavírus viszont változásra képes.

Legolvasottabb cikkeink