• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az USA-ban vény nélkül is kapható lesz egy fogamzásgátló

Lapszemle 2023.07.19 Forrás: nlc.hu
Az USA-ban vény nélkül is kapható lesz egy fogamzásgátló

Az Opill különlegessége, hogy kizárólag progesztont tartalmaz, ellentétben a legtöbb szájon át szedhető fogamzásgátlóval.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) jóváhagyta az első vény nélkül kapható fogamzásgátló tablettát. A Perrigo, az Opill gyártója, a jóváhagyást "mérföldkőnek" nevezte - írja az nlc.hu.

Bár a fogamzásgátlás férfiak és nők milliói számára nyújt lehetőségeket, elsősorban mégis a nőkre hárul a családtervezés feladata, ők azok, akik hormonokkal bombázzák a testüket, akik receptért rohangálnak, akik kivárják a sort a nőgyógyásznál, és sajnos igen gyakori az is, hogy ők viszik a gyermekmentesség financiális terheit.

Az Egyesült Államokban most legalább az egyik nehézségtől, a recept megszerzésétől szabadulhatnak nők milliói. A döntés ráadásul egy olyan időszakban született, amikor néhány államban korlátozták az abortuszhoz való hozzáférést.

Az újonnan engedélyezett tabletta Opill néven kerül forgalomba, és a Perrigo vállalat gyártja. Ez egy naponta szedhető, hormonális fogamzásgátló, amelyet eredetileg 1973-ban engedélyeztek, de eddig csak recepttel volt elérhető. Jövőre azonban már az első negyedévben kapható lesz üzletekben és online, valamint korhatáros megkötés sem lesz a vásárlásakor.

Az FDA döntése jelentős mérföldkő a nem vényköteles fogamzásgátlási lehetőségek biztosításában az Egyesült Államokban. Az FDA gyógyszerértékelési és kutatási központjának igazgatója, Patrizia Cavazzoni szerint várhatóan hatékonyabb lesz, mint a jelenleg elérhető, nem vényköteles fogamzásgátlási módszerek.

Az Opill különlegessége, hogy kizárólag progesztont tartalmaz, ellentétben a legtöbb szájon át szedhető fogamzásgátlóval, amelyekben ösztrogént és progesztont is kombinálnak. Az Amerikai Szülész-nőgyógyász Társaság (ACOG) szerint az Opill biztonságosan alkalmazható akár vérrögképződés vagy nem kontrollált, magas vérnyomás esetén is. Azonban a “mini-tablettaként” ismert progesztint tartalmazó fogamzásgátlóknak is vannak mellékhatásai. Ilyen a szabálytalan vérzés, fejfájás, szédülés, émelygés, fokozott étvágy, hasi fájdalom, görcsök vagy puffadás.

További részletek a cikkben.