• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Azbeszt pora száll a szélben?

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

A lakosok félnek, a lőrinci halálozási adatsor aggasztó tényekre hívja fel a figyelmet.

Magas fokú azbesztszennyezettség állhat Lőrinci lakosainak a hazai átlagot meghaladó korai halálozási rátája mögött: a település északi, selypi részén lévő, ma már lebontott cementgyár évtizedek óta mérgezheti a környéket, a gyár lebontását követően pedig még több mérgező por kerülhetett a levegőbe. Hivatalos álláspont szerint a szakhatósági vizsgálatok eredményének közzétételéig nem jelenthető ki, hogy még ma is azbeszt kerül a levegőbe, a lakosok azonban félnek, és a statisztikailag alátámasztott lőrinci halálozási adatsor is aggasztó tényekre hívja fel a figyelmet. Ha a vizsgálatok kimutatják a szennyezettséget, nincs más megoldás: az egész területet haladéktalanul azbesztmentesíteni kell – írja a Népszava – online.

Lőrinciben a férfiak körében a rosszindulatú daganatok és az emésztőrendszeri betegségek, mindkét nem esetében pedig a keringési rendszer betegségei esetében – áll a dokumentum ötödik oldalának egyik bekezdésében, amit a következő megállapítás követ: A mesotheliomát, mint kiemelt daganattípust vizsgálva hazai átlagot meghaladó halálozást tapasztaltunk Lőrinci közigazgatási területének megfelelően.

Az említett rosszindulatú mellhártyadaganat ritka betegség, kialakulásában az azbesztpor magas koncentrációja is kiemelkedő szerepet játszhat. Lappangási ideje nagyon hosszú, a daganat 20-40 év alatt fejlődhet ki. Éppen ezért a selypi gyár – illetve annak maradványai –, amely 30-40 évvel ezelőtt a cement- és azbesztcső-gyártás virágzó fellegvára volt, az egész környékre nézve komoly egészségügyi kockázatot jelent. Az üzemet 2004-ben zárták be, majd a Selyp Invest Kft. tulajdonába került.

A lap megkereste a Selyp Invest Kft.-t is. A cég képviselője elmondta: hiteles szakmai kimutatás készült arról, a területen nincs mérgező anyag, az ott található bontási hulladék nem veszélyezteti a település lakosait. Ennek ellenére a Környezetvédelmi Felügyelőség korábban már feljelentette őket – az azbeszttartalmú törmelék miatt. A lap a felügyelőséget is kereste, ám lapzártáig nem érkezett bővebb tájékoztatás.

A lap úgy értesült, hogy az ügyet már az Országos Tisztifőorvosi Hivatal vizsgálja, a polgármester szerint egy 17 tagú stáb mintákat vett a terepen, ugyanakkor a hivatal az újság megkeresésére nem adott általános egészségügyi információknál bővebb tájékoztatást.